Tehotenstvo a deficit fvii

Dobrý deň, chcem Vám poprosiť o radu. Od r.2003 navštevujem /cca 1krát za 6 – 12 mes./ hemat. ambulanciu. Prvotná návšteva bola z dôvodu zvýšenej tvorby hematónov – Dg. pseudotrombocytopénia - zníženie protrombínového komplexu ľahkého st., Quick 64%. Liečba – užívanie lieku Ascorutin 3 mesiace. V marci 2009 som potratila v treťom mesiaci /prvé tehotenstvo/ z dôvodu deficitu FVII. Druhé tehotenstvo bolo v júni 2009. Počas neho som si denne pichala Fraxiparine 0,3ml – ku koncu tehotenstva 0,6ml. a užívala som Acidum Folicum. Počas tohto tehotenstva mi bolo zistené: deficit proteínu S stredného stupňa – získaní v gravidite, mutácia MTHFR C677T heterozygotná forma, homocystein v norme. Trombocytopenia s podielom pseudo, t.č. ľahkého st., antitrombocytové protilátky nedokázané. Pôrod bol bez problémov. Z hematologického hľadiska mám doporučený len dostatočný pitný režim, inak bez liečby a o rok pôjdem na kontrolu. S manželom uvažujeme o druhom dieťati, preto by som sa chcela spýtať na Váš názor – na možné riziká spojené s ďalším tehotenstvom, príp. či nemáme zostať radšej len pri jednom dieťati. Samozrejme rátame s tým, že opäť budem užívať Fraxiparine. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud budete spolupracovat s hematologem a gynekologem, nevidím problém v druhém dítěti:) Rizika jsou stejná jako v 1.graviditě.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: