Tehotenstvo pri užívaní methotrexatu

Dobry den, chcela som Vas poprosiť o info, ci mate skúsenosti s negatívnymi účinkami Metojectu (uzivany z dôvodu liečby reumatoidnej artritidy) na plod. Otehotnela som po 20.dni po vysadeni Metojectu 5mg .ďakujem za odpoveď

Odpověď odborníka:

Vysoké dávky metotrexátu jsou pro plod nebezpečné. Avšak dávka Metojectu 5 mg užívaná v léčení revmatoidní artritidy je velmi nízká a případů poškození plodu po takto nízkých dávkách je velmi málo (v řádu jednotek). Proto nemusíte mít velké obavy, je však nutné podrobné vyšetření ultrazvukem. V žádném případě není nutné zvažovat z tohoto důvodu interrupci!!!! a jsou dobré vyhlídky, že těhotenství bude pokračovat úspěšně. Doporučuji konzultaci s gynekologem a genetikem, případně Vašeho lékaře odkazuji na literární údaje - jsou dostupné např. v nové monografii (asi nejlepší pracoviště zabývající se rizikovostí léčiv v těhotenství): Schaefer C, Spielmann H, Vetter K, Weber-Schöndorfer C. Arzneimittel in Schwangerschaft und Stillzeit, 8. Auflage. Urban & Fischer, München 2012

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: