Tekutina ve středouší

Dobrý den, ráda bych požádala o informaci. Včera podstoupil můj 3,5 letý syn laserem asistovanou endoskopickou adenotomii. Zhruba za hodinu po výkonu jsme odjeli domů a dnes se dostavili na ORL kontrolu u už v místě bydliště (zákrok byl v Praze). Vyjádření lékaře: otoskop.-oboustranně uši suché, bubínek 1.dx.vpáčený s retencí ve středouší. Tympano CT2-T-A, stap.arefdlexie bil. Rhinoskop.-sliznice prosáklá hlenem, nosohltan po kyretáži povleklý fibrinem. Tonsily klidné, fibrin i na zadní stěně mesopharyngu. Závěr: St.p.AT Catarrhus tubotymp.lk.dx. Chtěla bych se zeptat, jak je to s tou tekutinou ve středouší, zda se z toho může i vyvinou zánět a bude potřeba píchnout ucho. Je taky možné, že se tekutina sama vstřebá? Ucho nám už jednou píchali (levé), teď má problém v pravém. Syna zatím nic nebolí, ale vzhledem k častým návštěvám lékaře v poslední době má už panickou hrůzu z nemocnice. Bohužel jsem se synem nebyla na kontrole já, ale manžel, kterého nenapadlo se na to zeptat žádám o vysvětlení tady v poradně. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Anelize! Tekutina se ve středoušní dutině vytváří v důsledku podtlaku. Ten je způsoben neprůchodností Eustachovy trubice (v případě vašeho synka byla neprůchodnost způsobena zvětšenou nosní mandlí). Po odstranění nosní mandle by se měl stav upravit, tekutina by se měla vstřebat a středouší provzdušnit. Tomuto procesu můžete také napomoci tím, že bude váš synek hodně polykat, ideální je žvýkání žvýkačky, u menšího dítěte to může být cucání měkkých bonbónů. Synkovi bude postupně v oušku lupat, což je v pořádku, je to právě známka provzdušňování středouší. Za týden po odstranění nosní mandle se běžte znovu ukázat na ORL. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: