Tělesná výška

Dobrý den, jde mi o mého syna, je mu 17 let a cca dva roky chodí do posilovny a od té doby moc neroste ( 171 cm), jak dalece ovlivňuje posilování tělěsnou výšku, někdo říká, že to nemá vliv a je to genetika ( matka je malá, její otec ale naopak dva metry..), někdo, že to vliv má, takže jak to je? A dá se s tím evantuálně ještě něco dělat, třeba přestat cvičit a natahovat se nějak na hrazdě apod. ? Má také celkem velkou nohu ( č.9). Ptám se proto, že já sám jsem začal posilovat v 15-ti letech a od té doby nerostu ( 168 cm ) a nechci aby to samé "postihlo" i mého syna i když si to posilování nenechá vymluvit. Děkuji

Odpověď odborníka:

Růst je složitá záležitost. Je ovlivněn samozřejmě genetikou, systémem žláz s vnitřní sekrecí, kvalitou kostí, růstových plotének a dalšími faktory. Samotné posilování by nemělo mít na růst žádný záporný vliv, pokud příliš růstové ploténky nohou nepřetěžuje. Ve zvedání těžkých břemen a tlaku na růstové ploténky dolních končetin v přehnané míře by mohl být záporný vliv. Doporučoval bych obrátit se na dětskou ortopedii krajské nemocnice a na endokrinologickou ambulanci k vyšetření. Podle výsledků další postup. Metod řešení je větší počet.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x