Tělísko mirena a bolesti v podbřišku

Dobrý den, nezlobte se prosím, jen bych se ráda zeptala. Během prvního těhotenství mi byla zjištěna horší srážlivost krve, další děti neplánujeme, zkoušela jsem antikoncepční pilulky se sníženými hormony, reakce špatné, vyskákalo mi pár zdravotních problémů, které již zůstali... Chtěla jsem podstoupit sterilizaci, ale všichni mně od toho zrazovali, není mi prý ani 30 a ať nepanikařím, i ženský lékař se stavil dost proti...Rozhodla jsem se tedy pro zavedení tělíska Mireny. Vše bylo v pořádku, moc jsem nešpinila, bolesti žádné , po první menstruaci, která probíhala standartně 7 dní, se vše jaksi otočilo, přišli z ničeho nic dvě velmi prudké a bolestivé bolesti v podbřišku, které mně doslova položily na kolena, přirovnala bych to velmi silné kontrakci. Od té doby mně pobolívá a popíchává v kuse v pobřišku, a začala jsem na slipové vložce nacházet jakási vlákna, někdy trošku zakrvácená. Objednala jsem se ke svému gynekologovi a ten zjistil, že ani ne po dvou měsících od zavedení tělíska vlákna zarostla, nenašel je, tělísko v děloze je, do toho se mi během této krátké doby vytvořila cysta a jakýsi zánět v děloze. Byly mi nasazeny dvoje antibiotika a doporučeny vitamíny B1 s tím, že by to mohlo zmenšit cystu...Kontrola za měsíc, pokud bolesti ustanou, pokud ne, mám se objednat dříve... Upřímně mám stálé popíchávání v podbřišku...Vůbec nevím, od čeho a co s tím? Vyndat Mirenu, a je zde vůbec možné se dožadovat nějaké reklamace? Krabičku lékař vyhodil a já až poté na internetu zjistila, že uvnitř je údajně jakýsi reklamační papír? Není zde nějaká možnost, že by pojišťovna přispívala na sterilizaci? Opravdu už nevím, jaký druh antikoncepce zvolit, kondomy u nás nepřichází v úvahu, byla bych upřímně hned v jiném stavu :-) Byla jsem upozorněna na to, že u mně bude muset proběhnout kyretáž v narkóze při vyndání tělíska... Děkuji Vám za případnou reakci na můj zdlouhavý dotaz. S pozdravem a přáním příjemného dne Petra B.

Odpověď odborníka:

Ve většině případě případů je Mirena velmi dobře snášena, vlákna zcela jistě nezarostla pouze je možné že nejsou vidět vyčnívat z hrdla a tím by mohlo být odstranění Mireny složitější.Antibiotika by měla případné zánětlivé problémy vyřešit, s cystou- nepíšete kde by měla být není zcela jistě žádná souvislost. Při zdokumentovaných obtížích po zavedení Mireny může lékař požádat o vrácení zaplacené částky u firmy,která Mirenu dodává. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: