Tenaxum

Dobrý den pane doktore, je mi 38 let a asi 3 měsíce mi byl opakovaně naměřen vyšší tlak. Cca v průměru 160/90-95. Někdy i vyšší hodnota spodního tlaku. Tato hodnota mi byla naměřena vždy ve zdravotním zařízení. Pokud jsem měla možnost se změřit sama na pažním digitálním tonometru nikdy jsem neměla vyšší než 145/90. Zhruba před 2 roky proběhlo vyšetření Holter - výsledek Syndrom bílého pláště. Teď už vyšetření Holterem nebylo a byl mi nasazen lék Tenaxum 1-0-0. V průběhu prvního měsíce užívání léku mám hodnoty tlaku ve zdrav.zařízení cca 130/90 a doma i 110/60 a nikdy ne přes uváděnou hranici 140/90. Lék Tenaxum mi nezpůsobuje nějaké závažnější problémy,kromě sucha v ústech. A teď mám dotaz....Mohu si příležitostně dát pivo nebo sklenici vína při užívání tohoto léku? Děkuji za odpověď a hezký den. Katka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v příbalovém letáku, který jste jistě také četla, je - mimo jiné - uvedeno: "4.4 Zvláštní upozornění a opatření pro použití - Během léčby by se měl pacient vyvarovat konzumace alkoholu." Bývá dobré řídit se doporučením výrobce! Nepíšete, zda užívate ještě nějaké jiné léky, které by mohly s alkoholem kolidovat. Doporučuji příležitostně /ne při každé příležitosti/ vyzkoušet o víkendu malou dávku alkoholu a uvidíte... Tenaxum na rozdíl od většiny antihypertenziv totiž působí přes receptory v mozku, stejně jako alkohol tedy ovlivňuje centrální nervový systém, odtud pramení obava z možné interakce a zákaz konzumace. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: