Tep

Dobrý den, jsem 2,5 roku po první a 9 měsíců po druhé totání endoprotéze kyčelních kloubů kvůli rychle postupující nekroze. Už několik měsíců chodím do práce, jsem geodet, to znamená, že jsem dost v pohybu. Mám nadváhu, ale jsem velmi pohyblivá a akční. Ale např. po delší chůzi mě začne bolet pánev a posléze i stehenní kosti a cítím velkou únavu v nohách. Ráda bych s tím něco udělala,ale nevím co. Vím, že bych měla regulovat svoji váhu, ale to bez kvalitního pohybu je dost obtížné. Poslení dobou jsou obtíže dost výrazné, přidala se bolest levé paty na dříve operované noze. Dost mě to omezuje v mé profesi a nechci se opět cpát léky na bolest. Děkuji za radu

Odpověď odborníka:

Endoprotéza nemůže být taková jako původní kloub, takže nelze od ní očekávat, že kloub plně nahradí. Má byt bezbolestná a musí být nosná. To ale neznamená, že kloub může pacient zatěžovat zcela bez omezení, tím spíše, pokud je hmotnost větší. Nepochybně je třeba zkontrolovat klinicky, vyšetřením a rtg snímkem stav endoprotéz, podle výsledku se zařídit. V tomto směru bude potřeba asi pohybovou aktivitu mírně snížit. Je třeba, ale myslet i na to, že potíže mohou být zcela jiné a mohou vycházet z bederní pateře. I v tomto směru je třeba provést potřebná vyšetření

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: