Tep a bolest v brise

Obracím se na vás s prosbou o radu. Je mi 21 let, vyska a vaha 174/70 (mirna nadvaha, nejsem svalnate postavy). Alkohol prilezitostne, 10 cigaret denne, dve kavy denne. Priblizne pul roku me obcas poboliva bricho vlevo od pupku az smerem do leveho boku. Bolest se zprvu objevovala velmi zridka, ovsem nyni asi posledni mesic je uz temer trvala. Nejedna se o nesnesitelnou bolest, spise je to takova tlacici tupa bolest a pocit, ze mam v brise vlevo nahore od pupku "neco navic". (Nejsem si jist, zda to muze mit nejakou souvislost, ale beru uz dva tydny prasky detralex kvuli vnitrnim hemeroidum). Bolest/tlak v brise vetsinou nepocituji, kdyz sedim nebo lezim. Vcera v noci jsem si take vsiml (spim na brise), ze mi tepe (stejne jako srdce) cele bricho a to na tom miste, kde me poboliva. Tep (velmi silny) bylo mozne nahmatat v linii od leve strany konce zeber az kousek doprostred pod pupek. Chci se tedy zeptat, zdali je mozne ze se jedna o nejaky problem s brisni tepnou a je-li vhodne vysetreni lekarem. Pokud ano, tak jak moc je to urgentni (navsteva pohotovosti, objednani za dva tydny atd.) Take bych se rad zeptal, jakeho lekare (z jakeho oboru) navstivit. Nemam v soucasnosti praktickeho lekare a k novemu jsem objednan az za tri tydny, coz se bojim, aby v pripade problemu nebylo pozde. Predem dekuji za odpoved a preji prijemny zbytek dne.

Odpověď odborníka:

Příčinou Vašeho problému může být leccos včetně některých závažnějších onemocnění a návštěva lékaře je jistě na místě. Hmatný tep břišní aorty je nicméně možné vnímat za některých okolností i i zcela zdravých osob a ve Vašem věku je nepravděpodobné, že by za potížemi stál primárně cévní problém. Nemyslím si tedy, že by vyšetření lékařem muselo být urgentní, přílišný odklad ale také není vhodný. Na pohotovost rozhodně nechoďte, ani nevyhledávejte hned specialisty (kdo Vám napsal Detralex a jak byla určena diagnóza "vnitřních hemorhoidů?) - navštívit byste měl v prvé řadě praktického lékaře - k Vašemu novému lékaři můžete jistě přijít po domluvě i dříve než za 3 týdny, vyšetří Vás a podle výsledku vyšetření se domluvíte na dalším postupu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co je to hydrokéla?
Články: Co je to hydrokéla?
Hydrokéla je označení pro...
Roztroušená skleróza - nemoc, se kterou se dá žít aktivně
Články: Roztroušená skleróza - nemoc, se kterou se dá žít aktivně
Věděli jste, že na světě...
Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Články: Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Většina lidí provozujících...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
I ženy s Turnerovým syndromem dnes mohou otěhotnět
Články: I ženy s Turnerovým syndromem dnes mohou otěhotnět
S diagnózou neplodnosti se...
Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Články: Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Odstranění žlučníku nebývá...
Jak probíhá Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida?
Články: Jak probíhá Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida?
Onemocnění Crohnovou nemocí...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: