Tep a tlak

Dobrý den, je mi 23 let a již nějakou dobu mám problémy s občasným pícháním u srdce, rychlým bušením, zadýcháváním apod. Před necelými dvěma měsíci jsem byla na vyšetření echo, kde vše bylo v pořádku. Poté jsem byla na holteru ekg 24hodin, výsledky:po celou dobu monitorace sinusovy rytmus s primerenou frekvenci, bez poruch vedení, bez vyznamnych pauz, zaznam bez KES a SVES ci dalsich arytmii, bez vyznamnych denivelaci ST useku, nejnizsi:52 prumerny:82, nejvyssi:156. Chci se zeptat, zda ta prumerna hodnota neni prilis vysoka, vsude ctu, jak rychle buseni je spatne atd.Casto mi srdce bije rychle.Dále jsem absolvovala byciklovou ergometrii...negativni test,v klidu SF 111 TK 105/75 a při max zátěži SF 167 TK max 160/95. Chci se zeptat, zda je normalni, ze mi takto vyskocil tlak? Vzdy mivam spise nizsi u doktoru napr: 100/70, 110/75, 115/85, 100/60 atd. Ale 2x se mi stalo, jednou pri kontrole v nemocnici, kdy jsem byla opravdu velice nervozni, ze jsem mela 150/90 a vlastne jeste jednou mi gynekolozka rikala, ze mam vyssi tlak. Jinak mam vzdy nizsi. Chci se zeptat, zda se nemůže jednat o kolísavý. Četla jsem, že ten je ještě horší než vysoký, tak mě to docela vyděsilo. Jinak beru Letrox 50, měla jsem lehoučce sníženou funkci štítnice, ale už je to prý v normě dle odběrů. Předem děkuji za odpověď. Hezký den NB

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš tep je naprosto v normě. Norma je 50-90/minutu, jsou lidé, kteří mají svůj klidový tep při horní hranici, ale nejedná se o nemoc. Kolísavý tlak může být způsoben syndromem bílého pláště. Pokud máte vyšší tlak vždy u lékaře, ale v domácím prostřední v normě, tak se nejedná o kolísavý tlak. Vaše vyšetření dopadla v pořádkua a onemocnění srdce nemáte. Snažte se být více v klidu, pravidelně sportovat, Vaše potíže se třeba zlepší. Držím palce, ať se vše zlepší.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: