Tep a tlak

Dobrý den,ráda bych se s Vámi ještě jednou poradila.Před cca 4 měsíci jsem absolvovala holtera ekg,echo a bicyklovou ergometrii.Důvodem byly mé potíže typu přeskakování srdce,rychlé bušení,časté píchání atd.Echo-stopová "fyziologická" regurgitace na morfogolicky mitrální a trikuspidální chlopni.Výsledky ergo a holtera viz příloha.Vše by mělo být ok,akorát mi při zátěži dost vystoupal tlak a znepokojilo mě to.U lékařů jsem měla většinou normální tlak např:105/75,123/78,jen jednou v nemocnici jsem byla nervozni, tak jsem mela 150/90 jinak u lekaru vetsinou tlak normalni,takze by to nemel byt syndrom bileho plaste.Na ergometrii také začínál na 105/75 a postupne vysplhal az na 160/95 a pote zase klesal.Zacala jsem si ho obcas merit domacim digitalnim tlakomerem na pazi.Hodnoty napr:124/90,130/94,116/80 namereno chvilicku po sobe.Jiny den 115/79 a 110 uderu za minutu.Tep mam na digitalnim tlakomeru temer vzdy nad 100.Nechapu.Dnes jsem take merila nekolikrat po sobe: 126/85 a 113 uderu/min, 118/81 a 103/min, 2x to zmerilo error a chybu, pote 102/81, 109/78 a 98/min, 110/79 a 99/min.Jsem z toho zmatena nevim co si myslet.Vzdy jsem myslela,ze mam tlak spise nizsi nebo mi to i lekarky rikaly.Pokazde namerena uplne jina hodnota a rychly tep.Muze se jednat o kolisavy tlak ci zacinajici vysoky?Prijde mi, ze mam vyssi spis jen ten spodni tlak. Předem děkuji za odpoved. S pozdravem N.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výsledky bicyklové ergometrie jsou v pořádku, hodnoty krevního tlaku při zátěže jsou přiměřené. Nemyslím si, že Váš krevní tlak je mimo normu. Je zcela normální, že tlak kolísá. Pokud měříte tlak několikrát za sebou, většinou se jedná o chybu přístroje, která může být i 10%. Není důvod se hodnotami znepokojovat. Váš tep je trochu vyšší, někteří lidé mají hodnotu srdeční frekvence vyšší. Nejlepší je pravidelná fyzická aktivita. Po pravidelném cvičení, dojde ke snížení tepové frekvence. Myslím si, že není důvod se znepokojovat.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: