Tep kolene

Dobrý den pane doktore, před 2 měsíci jsem absolvovala TEP kyčle a následně měsíční rehabilitaci v lázních Darkov. Vše probíhalo v normě. Při kontrole po návratu u svého ortopéda bylo koleno v ohybu na 100 stupních, bolesti jsem negovala. Chyba z mé strany byla, že sice nemám bolesti v pravém slova smyslu, ale neustále cítím na vnější straně kolene silný tah, hlavně tedy v ohybu při chůzi. Doma cvičím dle pokynů. Zajímalo by mě zda jde o stav trvalý nebo časem ustoupí. Druhý dotaz se týká kotníku na téže noze. Před rokem a půl mě začal silně bolet kotník, ortopéd diagnostikoval zánět šlach a vazů, napsal rehabilitaci a vložky do bot na míru. Oboje nepomohlo a během minulého roku se mě vytvořil nad patou patvar s diagnozou Huglendova pata. Jediné řešení podle mého ortopéda je operace s useknutím daného výrůstku atd. Zkusila jsem ještě rázovou vlnu, další dlouhou sérii rehabilitací, vše bez výsledku. Podle internetových diskuzí se takto drastická operace moc nedoporučuje. Ráda bych znala Váš názor na tento problém. Děkuji a zdravím

Odpověď odborníka:

Haglundova pata Jedná se většinou o trakční tendinitis při přetěžování nebo nerovnoměrném zatěžování chodidla. Vytvoří se výrůstek, který bolí. Bolest způsobí většinou zánětlivé nemikrobní změny v okolí úponu šlachy.Bolest někdy, ale nemusí z patní exostozy vycházet, může se jednat o přenesenou bolest z oblasti bederní pateře, tomu by nasvědčovala i bolest na stejné končetině kolem kolena. Doporučuji doplnit vyšetření vyšetřením bederní pateře a to jak ortopedicky tak neurologicky. Samotný nález na patě je vhodné začít nejjednoduššími metodami fyzikání léčby na rehabilitaci, zkusit i rtg ozáření, zmíněnou rázovou vlnu,není všemocná, metody fyzikální tereapie na RH opakovat. Ortopedi dokážou jemným přístupem chirurgicky výrůstek odstranit. Je pravda, že s operací není potřeba spěchat. Při nepřetěžování končetiny potíže dokonce někdy po 1-2 letech odezní. Tento pesimistický optimismus se skutečně někdy naplní.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: