Teplota

Dobrý den, chtěl bych se zeptat.Má přítelkyně trpí cca 3 roky teplotou 37,5-38°C.Vše nastalo po léčbě vysokou dávkou prednisonu,která byla nutná při léčbě ledvin v Praze na IKEMu. Po léčbě ledvin zhruba za 3 měsíce vypadalo,že přítelkyně začala trpět obyčejným nachlazením s teplotou.Žádná léčba však nezabrala a teplota,kterou doprovází opakující se rýma,kašel a selhávání hlasivek nezmizela.Nedávno ležela 1 týden v nemocnici v Mělníku.Závěr není jednoznačný,údajně by to mohla dělat štítná žláza,se kterou chodíme též do poradny,ale která je momentálně vlivem léčby v normě. Chtěl bych se zeptat co by jste mi doporučili,když si obvodní lékař už neví rady. Slyšel jsem,že existuje v Praze nějaká soukromá klinika,kde Vám udělají kompletní vyšetření a stanoví diagnózu.Samozřejmě že si klient toto hradí sám.Můžete mi poradit?Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příčin pro zvýšenou teplotu a horečku je mnoho. Předpokládám, že přítelkyně byla vzhledem k onemocnění ledvin a imunosupresivní léčbě Prednisonem podrobně opakovaně vyšetřena (krevní obraz, biochemie krve, hledání původců infekce - bakterie, viry, plísně - jak v dýchacích cestách (byla přítelkyně vyšetřena na ORL oddělení?), tak jinde - močový systém, trávicí systém, gynekologie..., zobrazovací vyšetření hrudníku, břicha, malé pánve....atd. - podle toho, co už je vyšetřeno a jaké jsou dosavadní nálezy - nikdy se nedělá šmahem všechno, vždy se volí ta vyšetření, která by mohla mít přínos pro stanovení diagnózy). Co se týče dalších vyšetření, při nevyjasněné příčině horečky se obvykle pacient přdává do péče buď interního oddělení nebo infekčního oddělení. Každé interní a infekční odědlení v praze by mělo být schopno kompletně zajistit potřebná vyšetření. Soukromé polikliniky existují, ale vyšetření navíc Vám tam těžko nabídnou (a žádné pracoviště stoprocentně nezaručí, že určitě stanoví diagnózu - někdy se to prostě nepodaří nikomu a nikde) - hlavně by totiž měl o vhodných vyšetřeních rozhodnout ošetřující lékař (nebo tým lékařů v nemocnici) na základě dosavadních nálezů. Doporučji proto probrat s praktickým lékařem přítelkyně možnost hospitalizace na vhodném interním nebo infekčním odělení v Praze (co ten IKEM, když už tam byla jednou hospitalizována?) - pokud by Vám to nedoporučil, jistě Vám vysvětlí, proč ne (tj.co již je vyšetřeno a co už nemá cenu za vyšetření provádět).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: