Terapie acp ....

Dobrý večer. Manžel podstoupil 26.6. 2013 operaci kolene, dne 14. 6. 2013 se mu stal pracovní úraz. Operace provedena v celkové anestezii po přípravě operačního pole, v bezkrevnosti DK - paraligamentozními vstupy AS revize kolennío kloubu, s nálezem fyz. suprapatelárně na PF skloubení, v zevním oddíle meniskus s radiální trhlinou ve střední třetině, kloubní plochy intaktní, interkondylicky LCA ventrálně interponováno, stav po rupt. prox. úponu. Ve vnitřním oddíle kloubní plocha med. kondylu femuru se separující se zlomenou chrupavkou na 2 části o celkové ploše cca 1,5 cm v průměru, subchondrální kost intaktní, meniskus s dilacerací v zadní třetině. Provedena parc. mediální a latwrální meniscectomie , vždy cca 1/3 menisku reseována, dále debridement pahýlu LCA, extenze volná, vyjmuta chondrální tělíska a provedeny návrty spodiny chondrálního defektu dle Pridieho, proplachy, sutura vpichů monofilem, bandáž prstce - koleno. Nyní pro přetrvávající bolesti při chůzi a propínání se kolene dozadu doporučena jako jediná varianta, jak dát vše do pořádku - plastika nezkřížených vazů, avšak pan doktor tuto operaci podmínil tím, že operace nebude provedena dříve, dokud manžel nepodstoupí minimálně 3 aplikace terapie ACP. Chci se zeptat, zdali je toto běžný postup a neexistuje-li jiné řešení, protože na tak nákladnou léčbu nemáme finance a manžel už by chtěl fungovat bezbolestně a normálně ....Není třeba možné, že když to byl pracovní úraz, hradilo by se to z pojistky zaměstnavatele ? Děkuji a přeju příjemný den ...

Odpověď odborníka:

Není jednaznačně popsáno, o jakou operaci by se mělo jednat. Zdá se, že by se mělo jednat o plastiku předního zkříženého vazu. Pokud se týká metody ACP je to metoda užitečná, ale nikoliv nezbytná a výsledky jsou mírně pozitivní.Pokišťovna metodu nehradí. Pro případnou operaci , jistě není nezbytností. Při potížích se aplikují spíše Hyalgan, Synvisc a další. Samotná operace předního zkříženého vazu , její nutnost nebo lépe potřebnost, závisí na nestabilitě kolena, nikoliv bolestech kolena. Dnes se operace předního zkříženého vazu opravdu doporučuje u mladých lidí a sportovců a při vyslovené nestabilitě kolena, počet plastik vazu se snížil. V tomto směru se jistě poradíte se svým ortopedem, plastika se může provést s určitým časovým odstupem. Nyní je na místě pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: