Test na chlamydie

Dobrý den, cca 3 měsíce mám problémy se zánětem moč. cest. Vždy po styku mám zánět. Byla jsem přeléčena 1xchemoterapeutiky a 1xantibiotyky. Poté jsem šla na urologii, kde mi provedli výtěr z moč. trubice. Byla zjištěna bct e-coli, chlamydie negativní. Doporučení - vždy po styku 1 tbl. nitrofurantoinu. Chtěla bych se zeptat jestli je výtěr z moč. trubice pro určení chlamydií dostatečný? Jestli by pro jistotu nebylo lepší provést i krevní testy. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Mary. V naší ambulanci při recidivujících infektech močových cest obvykle provádíme serologické krevní testy ke stanovení protilátek proti chlamýdiím ( na stěry se nespoléháme). Navíc provádíme stěry z ústí močové trubice na ureaplazma urealyticum. Taky pokud je zde zřejmá souvislost recidívy infektu s pohlavním stykem, doporučujeme vyšetřit i partnera/partnerku/. Chlamýdiové a ureaplazmatické infekty jsou totiž pohlavně přenosné a pokud bychom léčili jen jednoho z páru ( nebo oba partnery ale ne součastně), při dalším styku se nakazí znovu. Proto je důležité při potvrzení infekce léčit antibiotiky oba partnery součastně ( i když se chlamýdie a ureaplzama potvrdí pouze u jednoho z páru). K léčbě se volí antibiotika tetracyklinové řady či makrolidy, jiné antibiotiká jsou neúčinná.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: