Test na hiv

Dobrý den, studovala jsem zdravotnickou školu a na praxi jsem se 1x píchla o použitou jehlu. Už je to něco přes rok a rozhoupala jsem se až teď udělat test. Vím, že před rokem jsem měla poprvé v životě angínu a týden na to chřipku, ale časové souvislosti s píchnutím si už bohužel nepamatuju. Dělala jsem si test SD HIV 1/2. Během testování bylo vše v pořádku, zobrazila se jen jedna čárka tak jak má, ale ke konci limitu (možná až po těch 20 minutách) se objevila slaboulinká testovací čárečka, okem téměř neviditelná (jen při naklonění, po limitu asi za hodinu už byla viditelná). A byla asi tak 5x slabší než ta kontrolní. Mám strach, že jsem pozitivní. Nebo může jít jen o vadu testu? Dá se test nějak ovlivnit, aby byl falešně pozitivní? Přítele mám stálého a jiného rizikového chování si nejsem vědoma ani já, ani on. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, testy se mají odečítat dle návodu, takže pozdější objevení reakce již nemusí být spolehlivé a přesné. Tyto testy jsou orientační, určitě bych doplnila vyšetření jinou spolehlivou metodou, abyste měla jistotu, že je vše v pořádku. i pokud jsou první výsledky pozitivní, tak se laboratorní nález ověřuje v referenční laboratoři, kde se teprve konečná pozitivita potvrdí.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: