Test na ok

Velice se omlouvam, ze obtezuji. mam vsak dotaz, ktery mne nyni trochu trapi. je mi 36 let a jsem trochu hypochondr.nedavno jsem cetla o screeningu na kolorekt.karcinom,tak jsem se jej rozhodla take vyzkouset. (jsem bez problémů, bez úbytku na váze, bez zácpy, bez průjmů, stolice pravidelná). vsechny testy jsou negativni (mam jich 10 :-),ale u jednoho se objevila slaboucka carecka,avsak az po cca 6 hodinach (rano byl urcite po dobu minimálně jedne hodiny belostny, ale pak jsem odesla, zapomnela jsem jej vyhodit a vpodvecer se na nej podivala).chci se zeptat,zda i po uplynuti limitu je nutne je povazovat za pozitivni ci ne?!jsou vpravo jakoby dve svetlounke carky na zlutem podkladu.myslíte, že je nutná kolonoskopie? velice Vam dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Při testu na okultní krvácení, je nutné zcela dodržet návod, který byl přiložen. V něm je také uvedeno, kdy se má po provedení test odečítat. Předpokládám, že je to v řádu několika minut. Vyhodnocování po době uvedené v návodu je již nevalidní.
Koukněte tedy do návodu a pokud první odečet byl ve stanovenou dobu negativní je i 10. test negativní.
S pozdravem
MUDr. Gabriela Rybářová

MUDr. Gabriela Rybářová
MUDr. Gabriela Rybářová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní ambulance Dobřany - RYSTRA INTERNA s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: