Testosteron

Dobrý den. Chtěl bych se prosím zeptat. Je mi 43 let a má hladina testosteronu je 3,14 uq/l , TSH 1,754 mU/l , T3 1,47 nmol/l , T4 103 nmol/l . Je to normální hladina, nebo je to zralé již na léčbu. Můžou hladinu ovlivňovat léky na tlak Prestarium? Děkuji Ivo.

Odpověď odborníka:

Hladina testosteronu je hraniční, je na spodní hladině fysiologických rozmezí, není jasné, kolik činí FAI (free androgen index) a hladina SHBG, tedy bílkoviny vážící v plazmě testosteron - bylo by zapotřebí doplnit laboratorní vyšetření o tyto dvě hodnoty, jedná-li se o sexuologickou problematiku, pak o hladiny PRL (prolaktinu), případně ostatních sexagenů (steroidů, řídících sexuální funkce,17-b estradiol a progesteron), případně dalšího hormonů hypofysy (vedle PRL, myslím na FSH a LH). O tom ovšem rozhodně endokrinolog, jde o to, proč vlastně tuto problematiku řešíte. Sama o sobě tato hladina indikaci k substituci, podávání testosteronu, nepředstavuje, je možné, že byste z jeho aplikace měl užitek, protože by se hladiny testosteronu posunuly doprostřed fysiologického rozmezí - nicméně je třeba, aby případnou substituční léčbu řídil odborník. Není mi známo, že by ovlivnění hladiny testosteronu bylo zapříčiněno perindoprilem, tedy Prestariem. Spíše bych se přikláněl k řádnému léčení arteriální hypertense, vysoký tlak se léčí jak farmakologicky, tak režimovými opatřeními (sůl, váha, pohyb). Nezmiňujete ani glykemii, hladinu krevního cukru, výsledky jaterních testů. Velký význam mají tyto údaje proto, že vysoký tlak i cukrovka poškozují cévy včetně cév zásobujících mužské pohlavní ústrojí, a poškození těchto cév na všechny funkce mužského genitálu může mít/má vliv. Kupř. erektilní dysfunkce, potíže s erekcí, mohou být prvním příznakem postižení cév při tomto onemocnění. Poškození jater potom může vést k nepoměru mezi testosteronem a ženskými sexageny (17 -b estradiol a progesteron), převaha 17- b estradilu naruší účinek vlastního, i v tobolkách nebo injekčně podaného testosteronu. Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: