Testosteron

Již delší dobu se zabývám otázkou možného nedostatku testosteronu. Aktuálně jsem si přečetl článek https://www.novinky.cz/zena/styl/413980-co-vsechno-umi-testosteron.html . S ohledem na to, že sleduji svůj zdravotní stav v souvislosti s genetickou zátěží po otci (deprese, nadváha,přejídání,hospitalizace v PL ) a sám akuálně tyto pochody zažívám, zabývám se otázkou nedostatku testosteronu. Je mi 54 let, mám BMI 30, byl jsem vloni hospitalizován 6 měsíců v PL (těžké deprese a pokus o sebevraždu).Aktuálně užívám Zoloft, Dogmatil a Triticco.Zcela kopírují stav mého otce, který zemřel v 60-ti letech (nechuť k životu).Doplňuji, že jsem zcela ztratil i zájem o sex.S ohledem na mou předešlou kariéru vitálního sportovce nadprůměrně sexuálně aktivního jsem začal alespoň dodržovat některé zásady ke zvýšení hladiny testosteronu. Mám pravidelný pohyb (plavání), spím min. 8 hod. denně, pravidelně se stravuji, jsem abstinent, hlídám si váhu, abych nebyl obézní (aktuálně užívám Orlistat Sandoz).S ohledem na výše uvedený článek bych chtěl začít užívat testosteron a tím omezit antidepresiva, poraďte jaký. Moc by i to pomohlo, protože jsem aktivní učitel, pracuji s mládeží a dělá mi to velké problémy. Děkuji předem za odpověď. Mgr. Miroslav Hájek

Odpověď odborníka:

Užívání testosteru musí být indikováno lege artis, to je podle zásad mediciny. Je nutné, abyste zašel na urologii nebo na sexuologii a nechal si vyšetřit hladinu testosteru v krvi. Bez tohoto vyšetření vám žádný lékař léčbu nepředepíše. Praktický lékař lék psát nemůže. Pokud byste chtěl užívat nějaké steroidy (včetně testosteronu) volně prodejné, tak to je mimo kompetenci lékaře a to vám neporadím, protože to neznám a jako lékařka se dopingem nezabývám. Zvýšená hladina testosteronu vám nezaručí omezení užívání antidepresiv. Soustřeďte se na správou životosprávu na jděte na odběr krve. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: