Testování klíštat - těhotenství

Vážená paní doktorko,vážený pane doktore mám na Vás, doufám, že krátký dotaz. Dne 6.7.2011 mám termín porodu a včera jsem si po vycházce vytáhla klíště. Jsem očkovaná proti encefalitidě, a na boreliozu jsem již byla před několika lety úspěšně léčena. Nyní mám obavy, abych nemohla ublížit dítěti a přemýšlím nad testováním klíštěte na lym.boreliozu v laboratoři El.Prahmacon (pravděpodobně jediná) v Brně. Na netu jsem si však přečetla názor brněnského lékaře v článku týkající se testování klíšťat http://brno.idnes.cz/jizni-morava-je-na-druhem-miste-v-poctu-nakazenych-klistat-pnw-/Brno-zpravy.aspx?c=A090703_1218582_brno_jag , a chci se Vás, jako odborníka, zeptat, zda má tedy smysl nechat klíště testovat nebo stejně musím čekat na případné příznaky (i v případě, že jsem těhotná) reps. jaký je Váš názor na testování klíšťat soukr.laboratořemi. Jen chci poznamenat, že klíště mohlo být přisáté max. 7-8 hodin, než jsem si toho všimla. Zakapala jsem ho jodem, vytahla a opět zakapala.Dnes mám v místě kousnutí jen lehce svědivý pupínek. Byla bych Vám velice vděčná za rychlou odpověď a pochopení mých obav. S pozdravem a přáním jen toho dobrého, Eva N.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Evo, osobně bych pouze sledovala, zda se neprojeví příznaky charakteristické pro onemocnění lymskou boreliozou. Jen v případě onemocnění je nutná antibiotická léčba. Jak jste si přečetla ve zmíněném článku, infikované klíště automaticky neznamená přenos infekce. Význam testování je tedy zanedbatelný. Není třeba planých starostí o nenarozené dítě. Jste ve ve stadiu těhotenství, kdy se nemusíte již obávat vzniku vad u plodu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: