Testy na hepatitidu b, c

Dobrý den. Minulý týden jsem navštívila lékaře na vesnici který mi odebral krev. V ordinaci moc čisto nebylo. Všimla jsem si pár stříkanců zaschlé krve a bohužel ani doktor se mi moc čistotný nezdál. Byl to spíše takový špindíra a i trochu zapáchal. Mám obavy zda-li vůbec mění jehly na stříkačkách a třeba je jen neotře. Vím, že si řeknete, že je to doktor tak proč by jehly neměnil, je to přeci jeho povinnost, ale mě přijde že si rozhodně s čistotou hlavu neláme. Bohužel jsem neviděla, že by dával novou jehlu a mám pocit že stříkačka už byla použita. Chtěla bych si, pro klid svoji duše, zajít na testy hepatitidy B a C za 7 měsíců to už by měly být vytvořené protilátky. Jen bych potřebovala poradit jaké konkrétní protilátkové testy a rozbory (název např. HBsAg, atd.) bych měla podstoupit aby se případná nákaza odhalila? Máme tu laboratoř takže bych rovnou na testy zašla tam. Moc Vám děkuju za rady. Hezký zbytek dne. Odpověď odborníka: Testy na žloutenku typu B v prvním sledu zahrnují vyšetření HBsAg a anti HBc IgM, u žloutenky typu C vyšetření protilátek anti HCV. Pokud by byl některý z testů pozitivní, je nutné další dovyšetření u specialisty, které se většinou provádí v hepatologické ambulanci nebo na infekční ambulanci. S vyšetřením ale neotálejte a zajděte si co nejdříve na 1. testy. Dobrý den, paní doktorko. Dotaz i odpověď jsem raději zkopírovala a vložila abyste věděla o co se jedná. Chtěla bych se ještě zeptat jestli když podstoupím testy které jste mi vypsala a budou negativní tak to mohu brát už za uzavřenou věc a už nemusím později chodit na další protilátkové testy? Ptám se proto, že jsem se dočetla, že u žloutenek je inkubační doba cca 6 měsíců takže se mi zdá, že na testy je ještě brzy. Mohlo by se klidně stát, že teď vyjdou testy které jste mi vypsala negativní a kdybych šla později třeba 5 nebo 6 měsíců tak by mohly vyjít pozitivně. Někde jsem dokonce četla, že se na testy musí v 1., 3. a v 6. měsíci. Co je na tom pravdy? Do kolika dnů nejpozději od případné nákazy, (mohlo k ní dojít minulý týden), bych si měla nechat udělat testy, které jste mi vypsala? Děkuji za Váš čas i odpověď

Odpověď odborníka:

Testy, které byste měla absolvovat co nejdříve (nejlépe ihned), rozhodně nebudou poslední. Tyto první testy vyloučí, že byste byla již žloutenkou nakažena někdy v minulosti. Další testy je vhodné absolvovat ve 3. a 6. měsíci, případně při obtížích. Pokud zůstanou všechny testy i nadále negativní, pravděpodobně jste se žádnou žloutenkou nenakazila. Vzhledem k inkubační době až 6 měsíců, mohou být testy pozitivní až za 6 měsíců od předpokládané nákazy.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: