Testy na okultne krvacanie

Dobrý deň, mám 33 rokov a prednedávnom u mojej matky (62) diagnostikovali kolorektálny karcinóm. Robil som si preto domáce FOB testy a síce niekoľko. Prvé tri testy mi vyšli v priebehu dvoch dní pozitivne. Zašiel som teda k svojmu praktickému lekárovi, ktorý mi dal urobit ešte ďalší 3-dňový test na skryté krvácanie s patričnou diétou a tento test dopadol negatívne. Lekár ma ubezpečoval, ze je všetko v poriadku. Tak som si ešte pre pokoj v duši urobil v priebehu mesiaca dalších 5 domácich FOB testov, ktoré sa ukázali taktiež negatívne. Nakoniec posledný 6.test dopadol zase pozitívne, tak, že ten T-pásik, zostal jemne viditeľný a znova ma ten test zneistil. Viem, možno som hypochoner a neni docela v poriadku robit si toľko testov...no je isté, že občas sa tá krv v stolici ukáže, ale nie je to tá svetločervená z hemeroidov, je proste skutočne nevidieteľná. Preto neviem, či mám podstúpiť kolonoskopiu, alebo nie, či mám na to dostatočný dovod. Inak problémy nemám zdravotne žiadne. Ďakujem za odpoveď...

Odpověď odborníka:

Test na krvácení do stolice odkryje mikroskopické stopy krve v zažívacím traktu. Rozhodující by měl být test, který je proveden po náležité dietě, u Vás tedy ten s negativním výsledkem. Test nedokáže odlišit místo, ze kterého stopy krve pocházejí, proto pozitivní výsledek může být například pozůstatek krve z krvácejících dásní po čištění zubů.
Z množství Vámi provedených testů je zřejmé, že se (hlavně s ohledem na onemocnění matky) obáváte o svoje zdraví i přes ujištění Vašeho lékaře, že je vše v pořádku. Vaše obavy sdělte lékaři a proberte společně možnost absolvování kolonoskopie pro klid Vaší duše.

MUDr. Miroslava Stará
MUDr. Miroslava Stará

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: