Testy na srážlivost krve

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký test se dělají na srážlivost krve (zda nemám vyšší než je obvyklé), zda si tento test mohu nechat udělat na vlastní náklady a kolik by to asi tak stálo. Pak bych se chtěl ještě zeptat, jestli je možné aby měl někdo vyšší srážlivost krve, měl zánět žil ale ne v takové míře aby mu otekly nohy. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Je s výhodou, pokud provedení konkrétních testů doporučí lékař. Nejlépe je, pokud výsledky interpretuje hematolog -specialista v problematice krve a krevní srážlivosti. Můžete se obrátit na nejbližší hematologickou laboratoř (oddělení klinické biochemie a hematologie), buď v nejbližší nemocnici, nebo na nějakou soukromou (např. Synlab). Zvláště v soukromých Vám jistě vyjdou vstříc a doporučí, co byste si mohl nechat vyšetřit-náklady odhaduji na několik málo stokorun (INR, aPTT, fibrinogen, ev. krvácivost dle Duke, ev. krevní obraz). Pokud jste trombózu již prodělal nebo je podezření na trombofilní stav=náchylnost k nadměrnému srážení, provádí se specializované vyšetření, které je podstatně nákladnější (zjišťování genových mutací aj.). Zánět žil (možná máte na mysli flebotrombózu - jde o různé věci) je možné mít i bez otoků dolních končetin.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: