Testy u asthmatu, užívání symbicortu

Jsem alergik (anafylaktit -potraviny, pyly). Na jare mivam velke alerg.projevy na pyly-obtizne dychani,ryma,paleni oci. Po vyssim ENO v dubnu jsem dostala symbicort 2x denne, v cervnu na kontrole vse v norme, ENO 14. Symbicort jsem pote vysadila, vse bez obtizi. Nyni jsem byla na kontrole na alerg., ENO 32ppb (vysledky prikladam) mam vsa infekt-silnou rymu a kasel. Symbicort mi pani doktorka opet nasadila. Jeste udelala imun.testy. Chtela bych se zeptat, zda zvysene ENO muze byt i v nasledu inf.hornich cest dych. A dale, zda dlouhodobe pouzivani Symbicortu nicemu neskodi.Velice Vam dekuji!

Odpověď odborníka:

Petro, NO ve vydechovaném vzduchu ukazuje na aktivitu eozinofilního zánětu (tedy alergického), může být však zkresleno nachlazením, kouřením před vyšetřením nebo požitím velkého množství zeleniny, která byla hnojena dusíkatými hnojivy. Jinak řečeno, pokud jste nachlazena, je hodnota ENO zkreslena (zvýšena)! Symbicort je kombinovaný preparát, který obsahuje formoterol a budesonid. Budesonid řadíme mezi tzv. inhalační kortikosteroidy, je potřeba, abyste se naučila správné techniky inhalace, závažná rizika z užívání inh. kortikoidů neplynou, ale při špatné technice se například může vyskytnout kvasinková infekce v ústech.

Hezký den. Dr. Krákora M.

MUDr. Martin Krákora
MUDr. Martin Krákora

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Klášterec nad Ohří

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: