Tetanie?

Dobrý den, mám dotaz ohledně mého syna. Je mu 19 let. Nad ránem se mu udělalo špatně a jednou zvracel. Po nějaké chvíli si začal stěžovat na neskutečný tlak na hrudi, píchání u srdce. Později mi řikal, že si myslel, že asi umře. Stav se zhoršoval o brnění rukou až necitlivost a brnění nohou, že se nemohl téměř postavit. Stav mě vyděsil, odvezla jsem ho k lékaři, kde mu udělali ekg a uklidnili mě i syna, že je vše v pořádku. Pravděpodobně se prý může jednat o virozu. Ještě k doplnění, při převozu syna k lékaři jsem měla pocit, že mě syn chvílemi nevnímá. Brnění rukou i nohou po nějakém čase ustoupilo a druhý den i tlak na hrudi. Jakási bolest a tlukot srdce se u syna objevovala i dříve. Nikdy nebylo nic zjištěno. Může se jednat o tetanii a co dál? Je mi hloupé, vnucovat lékařům moje doměnky. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Tetanie je zvýšená nervosvalová dráždivost. Je dána určitým typem nastavení v nervových centrech, ale i změnami ve vnitřním prostředí organismu- např koncentrace vápníku, hořčíku, zásaditostí ev kyselostí, koncentraci kysličníku uhličitého. Tím i souvisí s dechovými projevy- pocity dušnosti, ev provokací potíží hlubokým dýcháním. Je tendence ke stahům svalů, kolem úst, prstů na rukou ev i nohou a trnutím. Může být i pocit nevolnosti. Někdy se ale takto projeví špatně nastavená poplachová reakce v organismu a objevují se potíže i s neklidem , úzkostí. jedná se o tzv panické ataky. Popsané potíže by mohly těmto stavům odpovídat. Ty nejsou nebezpečné, ale nepříjemné. Pomáhá podávání hořčíku dlouhodoběji např v tbl 0,5 g 2xd. Při akutním stavu i krátké dýchání do a z igelitového pytlíku. U panických atak je potřeba někdy pár měsíců podávat i léky ze skupiny antidepresiv. tzv SSRI. Je ale potřeba i u tak mladého muže při potížích, hlavně na začátku, kdy nemusí být stav jasný ihlavně interní oběhové potíže- onemocnění srdce / zde jen jedno EKG nemusí stačit/, ale je potřeba provést další dovyšetření- zátežové EKG, 24 h monitorování rytmu, echo apod. zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: