Tetanus

Za 10 dní mě čeká laparoskopické odstranění cysty na vaječníku. Během předoperačního vyšetření bylo zjištěno, že mám prošlé očkování proti tetanu (21 let od poslední dávky). Praktická lékařka mě chce rovnou přeočkovat, já se však obávám možných nežádoucích reakcí a oslabení organizmu před operací (v nedávné době byli očkováni mí dva známí, u obou se dostavila několikadenní „zatuhlost“ paže, u jednoho i vysoké horečky). Dala bych proto přednost přeočkování po operaci (kterému se jinak nikterak nebráním). Je nutné absolvovat před operací tohoto typu očkování proti tetanu, nebo lze počkat až po zákroku? Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Možné jsou obě dvě varianty. Je možné očkovat hned a je možné očkování i odložit. Pokud máte očkování propadlé 21 let, budete očkována třemi dávkami. Laparoskopické odstranění cysty není závažný chirurgický zákrok, proto není důvod očkování odkládat. Jako reakce po očkování může být lokálně mírný otok, zarudnutí a mírná "zatvrdlinka", S vysokými horečkami po aplikaci této vakciny jsem se za léta letoucí nesetkala, pravděpodobně váš známý byl v době očkování oslaben. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x