Tetanus kojeni

Dobry vecer 5.10.2015 me pri odchytu kousla kocka(kote) rana dost krvacela a ihned byla vycistena(jodisol), rana je nyni zcela zhojena, nasledujici den jsem byla s dcerkou u lekarky (s titmo nesouvisejici) ale konzultovala jsem pro jistotu mozna rizika, doporucila mi informovat se na infekcnim oddeleni ve FN Bulovka. Zde mi bylo receno ze se musim nechat ockovat proti tetanu + musi byt podan IgG. Volala jsem tedy sve prakticke a informovala ji tetanus jsem mela ockovan naposledy v roce 96. Ouha ale ma lekarka mi ockovani nedoporucila v souvislosti s kojenim? Co tedy mam delat? Muzu pozadovat zjisteni protilatek a pokud nebudou nechat ockovat? Nebo to je nyni nemozne, pokud uz se infekce rozsiruje? A je spachtlovi test opravdu tak spolehlive prukazny? Predem dekuji za informace

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při určitém druhu úrazu a při prodlevě od poslední dávky proti tetanu je doporučováno nejen podání vakcíny proti tetanu, ale také přímo podání protilátek proti tetanu v podobě gamaglobulinu. Kojení v tomto případě není kontraindikací, je-li skutečná potřeba jeho podání. Ve Vašem případě doporučuji co nejdříve odebrat krev na vyšetření přítomnosti protilátek proti tetanu a následně se řídit tímto výsledkem. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bechtěrevova nemoc
Články: Bechtěrevova nemoc
Bechtěrevova choroba neboli...
Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Články: Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Plicní nádory jsou smutným...
Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Články: Vysoký nitrooční tlak nemusí znamenat zelený zákal
Přestože vysoký nitrooční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Roupy
Články: Roupy
Roupy, oxyuriáza neboli...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Deset příčin chronického průjmu, které nesouvisí s infekcí
Články: Deset příčin chronického průjmu, které nesouvisí s infekcí
Průjem máme párkrát do roka...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: