Tetování a ie

Zdravím Vás paní doktorko. Jsem po operaci srdeční chlopně a mám doživotní prevenci infekční endokarditidy. Sbírám nezaujaté názory, jak velké riziko pro mě je nechat se tetovat. U kardiologů se různí. Mohla byste mi i Vy poskytnout informace? Kvalitní salon, sterilní nástroje a prostředí, má následná péče podle všech rad. Minimalizuji tak riziko vzniku infekce. Je ještě něco dalšího v čem by mohl být problém? Říká se, že je to zásah do těla. Já třeba na sobě trošku cítím každou chřipku. Po přeočkování proti tetanu mi také nebylo pár dní dobře. Myslím od srdce. Jen tedy nepříjemné bušení, slabost atd. Je tam nějaké propojení s lymfatickým systémem nebo jde v tom případě IE jen o to riziko chycení infekce a to vyrovnání se těla s tetováním tam toto riziko nezpůsobuje. Případně nějaká statistika..Děkuji moc za vysvětlení a názor. Pěkný den. M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martine. Každý průnik bakterie do krevního řečiště je rizikem pro vznik endokarditidy. I běžné čištění zubů. Sterilita nástrojů a výkonu samotného riziko minimalizuje, ale nevylučuje. Rozhodnutí je na Vás. Krytí antibiotiky zřejmě nutné není, ale já bych jej doporučila. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: