Těžká porucha motility jícnu

Chtěl bych se Vás zeptat na můj problémy, jestli jste se s tím již náhodou nesetkala a chtěl bych znát Váš názor. Popis zprávy: Pacient s těžkou poruchou motility jícnu s těžce hypotenzním LES nejasné etiologie. Těžká porucha motility verifikována manometricky, následně potvrzena při High-resolution manometrii. Těžká nespecifická porucha motility jícnu - v distálním a středním jícnu opožděné simultánní vlny s minimální amplitudou, oblasti s absolutními výpadky peristaltiky, v proximálním jícnu náznak propulsivní hypotenzní peristaltiky. Hypotenzní LES (3mmHg) a UES. Kompletxně zde vyšetřen (endoskopie horní části GIT včetně etážových biopsií, EUS jícnu se zaměřením se na šíři m. proprie, CT mediastina k vyloučení lymfadenopatie či jiné patologie, MRI mozku a CT páteře k vyloučení neurodegener. onen, proveden základní autoimunitní screening, základní onkoscreening, vyšetřen neurologem, revmatologem) - vše bez hrubé patologie. Jediné nálezy - při endoskopii jícen s těžkou imkompetencí kardie, sliznice bledá. Podspoutil jsem léčbu radioizotopií ještě mně čeká vyšetření kapslí tenkým střevem a revmatologem. Vše se mi přihodilo po střevní chřipce již 2x jsem měl střevní chřipku a poté následovaly obtíže: pálení žáhy, překyselení žaludku, říhání, tlaky, nevolnosti, zvracení. Držim přísnou dietu a užívám léky: helides, ulcogant, cerucal (místo kinita), motilium a sab simplex. Děkuji za odpověď S pozdavem Ramis

Odpověď odborníka:

Výsledky vyšetření poukazují na poruchu pohyblivosti jícnu, příčina této poruchy nebyla objasněna. Provedená vyšetření vyloučila, že by se jednalo o poruchu motility při zánětlivém či jiném onemocnění zažívacího traktu, vyloučeno bylo i neurologické vyšetření jako zdroj problémů. S podobným případem jsem se nesetkala, tato problematika patří do rukou gastroenterologa.

MUDr. Miroslava Stará
MUDr. Miroslava Stará

Specializace: Vnitřní lékařství

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: