Těžko popsatelný pocit v oblasti srdce

Dobrý den, pane doktore. Chtěl bych se Vás zeptat na dlouhotrvající problém. Již více než dva roky pozoruji (zejména podzim a jaro) divné stavy, které jsem přičítal srdci. Nejsem si tím však úplně jistý. Jedná se o situace, kdy prakticky z ničeho nic začnu být jako nervózní, mám pocit píchání u srdce (konkrétně pod srdcem, může to však být jak tlak, tak občasné píchání, někdy je to nad srdcem), slabou levou ruku (nebo bolest v ruce či v prstech levé ruky), bolesti na lopatce nebo páteře. Kdysi jsem to popisoval své praktické lékařce, která mi udělala krevní obraz (i na štítnou žlázu), ekg. Nic nenašli. Na zklidnění jsem dostal magnosolv. Po roce jsem se z důvodu stěhování přehlásil do jiného města k jiné praktické lékařce. U vstupní kontroly jsem se o tom zmínil načež mi byl opět proveden krevní obraz a měřeno ekg. Vše v pořádku, trochu vyšší spodní tlak (kolem 100) a vyšší tep. Nic užívat nemám a "mám to sledovat". Je pravda, že jsem se kdysi léčil se zády (vyhřeznutá ploténa - bez chirurgického zásahu). Mám pocit, že tyto stavy se objevují zejména v době psychického napětí (mám poměrně stresující práci) nebo naopak v případě, že dojde k odeznění stresu. Celkem pravidelně sportuji min. 3x týdně (běhám nebo jezdím na kole; jeden trénink je min. 6-10 km běhu, na kole kolem 50 km v terénu). V průběhu sportu žádný problém nemám. Tep při sportu mám v běhu do kopce kolem 165. Po sportování mi však neklesne nikdy (ani po několika hodinách) pod 85.V klidu po probuzení (po 10 minutách) mám tep kolem 75-80. Teď jsem byl na 14 dní na dovolené spojené s intenzivním pohybem (denně horské túry kolem 20 km). Po návratu jsem měl klidový večerní tep kolem 60-70. Včera jsem byl jezdit na kole. Celou dobu bylo vše bez problémů. Po návratu jsem se však začal po asi hodině cítit slabě (tep 90-100). Šel jsem si lehnout a v noci jsem nemohl pořádně spát. Druhý den (dnes) mám opět stav, kdy je mi chvílemi tak, že bych nejraději spal, tep mám v klidu od 75 do max. 90., ale cítím nejasný pocit kolem srdce, píchání nad nebo pod. Slabé nohy mohu přičítat jízdě na kole. Na druhou stranu si říkám, že kdybych měl nějaký zásadní problém se srdcem, asi bych nemohl absolvovat tyto pohybové aktivity. Nevíte o co se může jednat a co v takových sitaucích dělat? Možná se hodně sleduji, jak mi blízcí říkají, ale já se opravdu v takových situacích cítím divně a nevím jak to blíže popsat lékaři - nerad bych skončil v psych. léčebně :-) Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vážený pane Petře! Ačkoliv to, že bez problému tolerujete celkem náročnou fyzickou aktivitu, svědčí opravdu proti přítomnosti vážnějšího srdečního onemocnění, je myslím rozhodně na místě podrobnější vyšetření. Ischemická choroba srdeční, o jejíž příznaky by se mohlo jednat, není již ve Vašem věku zas tak vyjímečná a na EKG natočeném v klidu by se nemusela nijak projevit (k diagnóze je nutné EKG při zátěži). Doporučuji obrátit se znovu na Vaši praktickou lékařku a domluvit na podrobnějším dovyšetření. Mimo jiné je také třeba zkontrolovat krevní tlak - pokud jste měl opakovaně (ne jen jednorázově při jedné návštěvě) "spodní" hodnotu 100, není to již stav, který by bylo vhodné jen sledovat, ale bylo by potřeba zvážit léčbu. Až po dovyšetření je na místě uvažovat o dalších možných příčinách - souvislosti s problémem v oblasti hrudní a krční páteře a jiných včetně možné "psychogenní" příčiny stavu. Poslední zmíněnou variantu neberte prosím jako bagatelizování problému, nešlo by o nic neobvyklého, podobnými potížemi trpí řada dalších lidí a je možné je různými způsoby léčebně ovlivnit. Rozhodně se nerozpakujte vše Vaší lékařce znovu podrobně vylíčit, detaily jsou pro posouzení diagnózy důležité. Věřím, že se Vám brzy podaří příčinu potíží objasnit a najít i způsob, jak Vám ulevit!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x