Těžký výron kotníku a hluboká trombóza

Dobrý den, moc prosím o Váš názor a radu. 10.7. se mi stal v Turecku úraz, přehlédla jsem dva schody a spadla na kotník, ohnul se a spadla jsem na něj plnou vahou. Odvezli mě na rtg, kde byla vyloučena zlomenina a na léčbu jsem si tak měla počkat do Čech. Hned po příletu 19.7. jsem jela k lékaři, a protože mě navíc druhý den hodně bolelo lýtko, udělali mi sono, kde zjistili hlubokou žilní trombózu. Kotník se vůbec neřešil, jen zopakovali rtg. Nasadili mi warfarin a detralex, na začátku jsem si ještě píchala injekce. Na kontrole 3.8. mi dali ortézu, protože mě kotník stále bolel. Po dvou týdnech jsem jela k lékaři znovu, protože mě zase hodně bolelo lýtko. Osobně si myslím, že kvůli ortéze, jak je do půli lýtka, tak od ní nahoru mě to bolelo, bohužel ale ani bolesti kotníku se nezlepšily, tak mě objednali na ortopedii. Tam jsem byla dnes 26.8. Pan doktor mi řekl, že mi teď nemůže nijak pomoct, že mi ani nemůže napsat žádné rehabilitace, dokud nebude vyléčena trombóza a ukončena warfarinazace. Zajímá mne, jestli je normální, že mě po tak dlouhé době stále bolí kotník? Bojím se, jestli se něco nezanedbalo, jestli nejsou víc porušené vazy? Kulhám, kotník bolí jak vnitřní, tak zvenčí, při došlapu bolí i pata a v podstatě celé chodidlo. Bolí mě to i v noci, při změně polohy, nebo když si lehnu na bok. Taky mám po koleno jiný odstín kůže, do modra, je to normální? Také by mne zajímalo, kdy se asi budu moct vrátit do práce, jsem OSVČ, realitní makléřka. Na chirurgii, kde se léčím s trombózou mi řekli, že klidně do práce jít můžu, dnes na ortopedii zase, že mi to v žádném případě nedoporučuje, že až se vyléčím z trombózy, což prý bude někdy v prosinci. Také nevím, jestli mám nohu bandážovat, dělala jsem do nasazení ortézy, pak mi neřekli. Nemám ani punčochu, nevím, jestli je potřeba? Nejvíc mě ale trápí ten kotník, potřebovala bych už normálně fungovat a nejde to. Nevím co mám dělat, s trombózou jdu na kontrolu 5.9. S kotníkem mám přijít až po vyléčení trombózy, ani mi nedělali žádné vyšetření na ty vazy, nemůžou nějak špatně srůst, pokud byly natržené? Předem velice děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Od konce, Vaši trombosu by měl léčit hematolog , s pravidlenými kontrolami UZ, které mohou určit kdy zahájit rehabiltiaci aby nedošlo k uvolnění trombu a embolii. Ten rozhodne i o Vaší PN. Po 6 týdnech jsou vazy zhojeny , a´t už správně nebo v prodloužení, bolesti mohou být způsobeny i otokem z nedostatečnosti žil. Pokud se jedná o případné zanedbání ,tak to vzniklo v Turecku , kde Vám měly být nasazena ortéza a léky , které se podávají jako prevence trombosy.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x