Thyrozol 10mg

Dobrý den paní doktorko. Chtěla bych se Vás zeptat na názor. Cca 1,5 se léčím se štítnou žlázou. Zjišteny protilátky proti štítné žláze. 2x zamlklý potrat. Byl mi nasazen euthyrox 5o jedna tableta denně. Asi po roce užívání se mi objevila hyperfunkce štítné žlázy a eurhyrox mi byl vysazen. Paní doktorka mi předepsal Thyrozol 10 mg 2 x tablety denně. Hodnoty při hyperfunkci byly TSH 0 a FT4 32. Po měsíci mi byla provedena kontrola a výsledky vyšly TSH 3,1 a FT4 8,6. Paní doktroka se rozhodla snížit mi dávku z 2x tablet dennně na jednu.(kontrola za měsíc) Chtěla bych se zeptat zda-li je to nutné ještě pořád brát, když výsledky teď vyšly krásně. Mám strach, aby se z hyperfunkce nestala opět hypofunkce. A ješte jeden dotaz bych měla. Za jak dlouho po vysazení Thyrozolu byste mi doporučila otěhotnět?? Je tam nějaká doba a nebo po vysazení bych mohla hned otěhotnět? Moc děkuji za odpověď. Hezký večer

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučovaná délka léčby Thyrozolem nevychází jenom z laboratorních hodnot, ale i z příčiny zvýšené funkce štítnice. Pokud byly při hyperfunkci pozitivní protilátky tzv. TRAK, doporučuje se Thyrozol ponechat v terapii i při dobré funkci žlázy (nebo i jejím poklesu v kombinaci s hormony štítnice) alespoň rok, aby se snížilo riziko recidivy nemoci. V případě pozitivního TRAK se jedná o tzv. Graves Basedowovu nemoc, která se může do žlázy vracet a někdy se v případě plánovaného těhotenství indikuje odstranění žlázy, aby se nevrátila zrovna v graviditě a nezpůsobila komplikace. Tohle všechno ale ví Váš endokrinolog, takže detaily byste měla konzultovat s ním. Teoreticky je těhotenství možné i na terapii Thyrozolem, ale samozřejmě je bezpečnější v období, kdy ho nepotřebujete. Těhotenství je možné klidně hned po jeho vysazení. Ještě jednou ale zdůrazňuji, že nevím detaily o Vaší nemoci, takže musíte všechno i tak konzultovat s Vaším endokrinologem. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: