Tiky v očích akineton bez účinku

Je mi 21 let a trpím schizofrenií a ještě mám epilepsii a dříve sekundární závislost na alkoholu beru Trittico AC 2x150 mg večer Risperdal 2mg-0-2mg a Convulex 500mg-0-300mg. A teď k dotazu nedávno jsem začal mít tiky v očích a záškuby v jazyku byl mi předepsán Akineton 2mg-0-2mg a je bez účinku navíc mi přibylo, že se mi střídají nálady třeba 3x za den jednou skvělá a jednou totálně špatná a začali mi ještě silné migrény nejdříve mám špatnou náladu tak hodinu pak přijde aura a potom mi začne vadit světlo i hluk a musím jít do tmy a mám dost silnou bolest hlavy a zvracím.Nemůžou to být nějaké nežádoucí účinky léků?V žádném případě si je vysazovat nechci bez vědomí lékaře ale co by to asi mohlo být?

Odpověď odborníka:

Martine, rozumím Vašemu problému a vzhledem k Vašim potížím a zároveň Vašim diagnozám bych spíše doporučovala provést test na hladinu valproátu v krvi, protože by mohlo jít spíše o nízkou hladinu valproátu ve Vaší krvi a tedy neúčinnou terapeutickou dávku, která se může projevit výše zmiňovanými tiky a záškuby v oblasti mimického svalstva i střídáním nálad. V tom případě Akineton nepřinese očekávaný efekt,navíc by se neměl užívat na noc, ale spíše ráno a v poledne. Nicméně spíše než Akineton bych doporučovala přípravek Convulex zvýšit na 500mg 1-0-1 denně a provést krevní test na hladinu valproátu, aby bylo jasné, máte-li tento lék v terapeutické účinnosti.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: