Tiky ve svalech

Dobrý den, paní doktorko. Trpím panickou paruchou a nyní, v těhotenství, se mé psychické problémy bohužel hodně zhoršily. Snažím se být kvůli miminku klidná, ale občas mě můj mozek neposlouchá a nervy začnou pracovat. Posledních uplynulých 14 dní jsem měla snad nejvíce panických atak za svůj život, byla jsem v neustálem napětí, třesu, myšlenky směřovaly jen k závažným nemocem. Nyní mám opět období klidu, kdy se na chvíli můj mozek umoudřil a snažím se myslet na něco jiného, avšak již třetím dnem mi nepravidelně cukají svaly v nohách, málokdy v břiše. Nejsou to nikterak nepříjemné záškuby, spíše jemné tiky podobné tikům v očích. Tiky mám pouze v klidu a hlavně, když se na ně hodně soustředím. Zajímá mě, jestli mohou být tyto tiky příčinou psychického napětí, které jsem v poslední době měla, nebo jestli se může jednat o nedostatek hořčíku v těhotenství? Nyní jsem 19tt. Samozřejmě jako hypochondr jsem si našla na internetu nemoc ALS, z níž mám nyní neskutečný strach a jsem již nyní přesvědčená, že ji určitě mám, i přes můj věk (21) (mimochodem, jak často se objevuje ALS v tomto věku?), ještě dodám, že mám nohy bez klemby, příčně ploché, 3. stupeň, často mě od toho i nohy bolí, jestli to nemůže i s tímto souviset? Těším se na Vaše odpověďi na mé otázky, moc děkuji. Mějte se hezky, P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jak psychika, tak hypomaneziemie mohou být zdrojem Vašich potíží. Pokud proti tomu Váš gynekolog nic nemá, je magnezium jistě vhodné. ALS bývá většinou u starších osob, 50 a více let, u mladších je vzácná. Pokud to ovšem bude při Vás zdrojem stresu, nechte se neurologicky vyšetřit.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: