Tinnitus

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Ke konci minulého roku se mi v práci přihodila nehoda, při níž došlo k silnému, ohlušujícímu výbuchu poblíž mého pravého ucha. Po této nehodě jsem pár dní vůbec neslyšel a v pravém uchu mi jen silně hučelo, následně se mi sluch částečně vrátil. Nicméně jsem na to ucho stále špatně (slabě, jako bych měl ucho trvale zalehlé) slyšel, bolelo mne a trvale mi v něm slabě pískalo a při jakémkoli vyšším hluku (například jízda MHD) i zvláštně "zvonilo" a pokud jsem si po ušním boltci přejel rukou, téměř nic jsem necítil (tento pocit trvá v menší míře dosud). V nemocnici, kam jsem pár dní po nehodě přišel mi bylo sděleno, že se jedná o tinnitus po akutraumatu, sluch mám v pořádku (bubínek v pořádku, výsledky audiometrie i tympanometrie v pořádku) a "určitě se mi to spraví". Žádné další vyšetření mi provedeny nebyly, pouze mi bylo řečeno, že mám užívat Betaserc a přijít za měsíc na kontrolu. Co je to tinnitus a jestli se jedná o vážný stav či nikoli mi vysvětleno nebylo a tudíž jsem počítal s tím, že se to skutečně spraví. Během následujících týdnů (cca polovina prosince 2015) se můj stav skutečně lepšil, bolest se zmírnila, pískání taky, sluch se o něco zlepšil a i samotné zvonění/rezonování při hluku téměř vymizelo. Bohužel, za cca měsíc (cca polovina ledna 2016) se můj stav najednou rapidně zhoršil; sice se zlepšil samotný sluch, ale spolu s tím se zesílilo pískání i zvonění (rezonování při hluku - i menším hluku, pokud např. položím hrnek na stůl či silněji zavřu dveře) a co je nejhorší, ucho mi začalo velice nepříjemně a silně zkreslovat/rezonovat i při běžné řeči (pokud mluvím já i pokud na mne někdo mluví a je poblíž) a po delším pobytu v hlučnějším prostředí i silně bolet. V práci v hlučné open-space kanceláři jsem s touto vadou nemohl normálně fungovat. Na kontrole v nemocnici mi opět řekli, že mám dle audio. vyšetření "sluch v pořádku" (neslyším na to ucho pouze některé dost vysoké kmitočty, například pískání CRT televize, což se však na audiu. neukáže, takže dle výsledku audia slyším vše) a že se mám nadále léčit v soukromé ORL ambulanci. Mou popisované další problémy se sluchem je nezajímaly. Stejně tak je nezajímala má připomínka, jestli nemohou mé potíže souviset s chronickým streptokokem, jehož mám v krku a silnou angínou, kterou jsem zrovna v době, když se mi nehoda stala měl, případně s problémy s krční páteří, které se mi rapidně zhoršily v důsledku tlakového rázu po výbuchu. V ORL ambulanci mi lékař sdělil, že "se tinnitus nedá léčit" a že mé další problémy by mohl způsobovat otok a k Betasercu mi dal ještě Cavinton. Pro jistotu mne poslal ještě na mag. rezonanci ucha (aby se vyloučil případný nádor), která naštěstí dopadla ok. Bohužel, problémy nemizely, naopak, ucho mne v následujících týdnech začalo opět dost bolet a k bolesti se přidal ještě velice nepříjemný a silný tlak v uchu (za bubínkem). Nynější situace, po cca půl roce od nehody, je taková, že zkreslování ucha (které vždy popisuji, že je "jako, když hraje protržený reproduktor") při řeči nevymizelo, zvonění při hluku se sice zlepšilo, ale rovněž zcela nevymizelo a pískání se různě mění (někdy mi v uchu nepíská téměř vůbec či mi v něm pouze "syčí" či "praská", jindy je to nesnesitelné). Bolest (která se v poslední době mísí se svěděním a pálením, které jde občas až do nosu a krku) se v poslední době opět vrátila a tlak v uchu je v poslední době dost nesnesitelný. Na ucho slyším víceméně normálně, jen o něco slaběji (mám pocit, jako by sluch byl něčím tlumený, jako bych v uchu něco měl), ale hlavně mi vadí jakýkoli vyšší hluk, ucho mi zaléhá a většinou se i rozbolí a začne mi v něm pískat. Nevydržím v hlučnějším prostředí a např. hudbu nemohu poslouchat vůbec. Krom toho mám pocit, jakoby se v uchu něco "přelévalo" a ucho se například při chůzi (či např. pokud polykám při pití/jezení) střídavě zevnitř "zalepuje a rozlepuje", zaléhá a odléhá. Spolu s tím vždy v uchu uslyším zvláštní krátkodobý vysokofrenvenční zvuk, podobný pískání/praskání. Občas se mi, pokud si prsty zmáčknu nos a vyvolám tlak, jako bych chtěl frknout, podaří ucho takto na chvíli odlehnout, při čemž se občas krátkodobě zlepší i samotné rezonování, zkreslování a především sluch; tohle však raději často nedělám, jelikož je tohle odlehnutí většinou provázeno krátkodobou silnou bolestí a někdy se poté ucho rozbolí i na delší dobu (pár minut až hodin). Bohužel, lékaři mé problémy nadále ignorují nebo se je pokoušejí řešit různě, aniž by však znali přesnější diagnózu mého problému, aniž by udělali jakékoli další vyšetření a aniž by mne vyslechli. Jsem z toho již dost zoufalý. Kvůli bolesti, pocitu pálení a tlaku nemohu často spát a kvůli zkreslování/rezonování nevydržím v hlučnějším prostředí. V práci jsem musel skončit. Nejvíce mne však mrzí přístup lékařů, který jsem si za poslední měsíce musel prožít, včetně dost nehezkého přístupu typu "už k nám nechoďte, vám už se to nejspíš nezpraví a jen zdržujete ostatní pacienty"). Osobně nevěřím, že by mé problémy mohly způsobovat pouze poškozené buňky ve vnitřním uchu, jak se mi snaží tvrdit lékaři (i když přiznávají, ze je u mne poškozeno pouze okolo 5 % vláskových buněk); vím, co cítím a vím, jak vážné mé potíže jsou. Ano, pískání/syčení/praskání, případně zhoršený sluch určitě mohou tyto buňky způsobovat, ale kdyby mi mělo zůstat pouze to pískání/syčení, případně horší sluch, byl bych šťastný člověk. Budu vděčný za jakoukoli radu či kontakt na někoho, kdo by mi mohl s mými problémy pomoci.

Odpověď odborníka:

Tinnitus je ono pískání v uchu: vaše problémy jsou opravdu následkem výbuchu: sluch samotný je velmi složitý vjem, na kterém se podílí mnoho faktorů. Zaléhání a odléhnutí po provzdušnění je následek poruchy ventilace středouší Eustachovou tubou a souhry středoušních svalů, které řídí napětí kůstek a tím ovlivnují přenos a kvalitu zvuku do vnitřního ucha.Provzdušňování provádějte často a pravidelně, rozhodně neuškodí. Léčba je velmi obtížná a ne vždy úspěšná. Zkuste se ještě dostat na léčbu do hyperbarické komory, ale tato léčba nemá vždy úspěch. Další bolesti by již mohly být následkem přetížení krční páteře- bolesti mohou imitovat i bolest při angíně: Bohužel problém se stupnuje i tím, pokud na něj stále myslíte. Není to snadná situace a léčebně není snadno ovlivnitelná

MUDr. Pavel Strnad
MUDr. Pavel Strnad

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Ambulance ORL (ušní, nosní, krční), Ústecká poliklinika

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bromelain: chytrý enzym, který najde a léčí poškozenou tkáň
Scintigrafie skeletu
Články: Scintigrafie skeletu
Scintigrafie (scinti...
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Články: Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Masturbace je normální...
Plný nos jemně vyčistí sůl
Články: Plný nos jemně vyčistí sůl
Ucpaný nos je nepříjemná...
Salmonelóza stále aktuální (1. díl)
Články: Salmonelóza stále aktuální (1. díl)
Salmonelóza je akutní...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: