Tinnitus, sluch a hudba

Dobrý den, již cca od 12 let mám lehký tinnitus. Možnou příčinou byly výrůstky na krční páteři. Během let jsem si na něj zvykl a nijak mne neobtěžoval. V posledních 10 letech jsem začal aktivně hrát v rockové kapele. A asi před půl rokem jsem začal pociťovat zesílení tinnitu a lehké subjektivní zhoršení sluchu. Byl jsem u ORL lékaře na audiu. Zjistilo se, že blízko frekvence, kde tinnitus (pískání) slyším, hůř slyším znějící tón. (Tinnitus ho překrývá.) Před dvěma měsíci jsem si namohl krční páteř a musím s ní na rhb. Na rtg krku jsou prý výrůstky odpovídající věku a to, že krční páteř mám rovnější... Nevím teď, zda mám sluch tak zničený hudbou nebo je to jen důsledek problémů s krční páteří. Ani jeden z lékařů - neurolog/ORL mi neodpověděli. A od 30 let blbě slyšet...:( Potřeboval bych, zda mi můžete dát doporučení na lékaře, nejlépe v PH, kdo se vyzná v tinnitu a ochraně sluchu pro hudebníky, protože bez hudby bych měl dost problémy... Moc děkuji a cením si toho, co děláte. Hezký den! Ondra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na konkrétního lékaře bohužel nemohu dát kontakt, ale touto problematikou se blíže zabývalo ORL oddělení ve Vinohradské nemocnici a také snad v Motole. Jinak, co se týká ochrany sluchu při hlasité hudbě, jedině kvalitní sluchátka mohou pomoci (ani nepíšu ucpávky do uší, zkuste sehnat sluchátka pro hudebníky s odposlechy, abyste měl chráněný - pokud možno - sluch ,a abyste zároveň slyšel sebe a ostatní hudebníky). A co se týká příčiny zhoršení stavu - tinnitus má sklon se časem horšit, napomoci tomu může jak zvýšená hladina hluku, tak horší životospráva (horší prokrvení a okysličení ucha např. v zakouřeném prostředí, horší zavodnění organismu - nedostatek tekutin na úrovni buněk, nedostatek antioxidantů; vit. C, E, co se týká nervů, nedostatek vit. B = celkově dbejte na svou životosprávu a při koncertě, resp. kolem něj, se zbytečně nezdržujte v nezdravém prostředí, kdyby náhodou jste v nějakém takovém hráli).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Články: Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Alergie mívá různé projevy...
Sádlo je (opět) zdravé
Články: Sádlo je (opět) zdravé
Není to poprvé, kdy vědci...
Otrava železem
Články: Otrava železem
K léčení anémií a...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Umíte pečovat o kardiostimulátor?
Články: Umíte pečovat o kardiostimulátor?
Pokud máte v rodině nebo...
Krevní tlak a pulz: Co jejich hodnoty napoví?
Články: Krevní tlak a pulz: Co jejich hodnoty napoví?
Někdo by si mohl myslet, že...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: