Tinnitus, tlak v hlavě

Dobrý den, posledních pár dnů mi mírně píská v uších, pociťuji tlak v hlavě, nemohu spát a jsem nejistý při chůzi. Tomuto stavu ještě předcházely jakési "ataky". První: mravenčení končetin, zrychlený tep, dýchání a pocit na omdlení. Druhý: zima od končetin a pocit, že musím něco dělat (chodit, mluvit). Pak až následovalo to pískání atd. Mohlo by se jednat o depresi, popř. jinou tělesnou obtíž? A jaké by měly být mé další kroky? Protože mě to opravdu strašně obtěžuje. Byl jsem s tím už u obvodního lékaře a předepsal mi Grandaxin, ale pískání atd. přetrvává.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petře. Pískání v uších by asi bylo vhodné konzultovat s neurologem. Ovšem další příznaky, které opisujete, naznačují, že by Vás mohly trápit tzv. panické ataky. Dobrá zpráva je, že se nejedná o psychické onemocnění, ani nic "nenormálního" - panické ataky jsou běžnou příčinou návštěv u psychologa a časem se většinou zmenšují a mizí. Horší zprávu již znáte - tyto návaly úzkosti umí být vrcholně nepříjemné na těle i na duši, stresující a někdy i omezující v běžném životě. I když neexistuje univerzální příčina jejich vzniku, často se jedná o přepracování nebo nahromadění jiného stresu za poslední měsíce až rok (tzv. teorie hráze). Někdy klienti také mluví třeba o perfekcionismu, přílišné orientaci na výkon, příp. o jistém přehlížení / nepochopení / nevyjádřovaní vlastních pocitů. Léčba bývá také individuální, většinou pomáhá psychoterapie, někdy i lehká antidepresiva. Jako první pomoc Vám ovšem doporučuji velmi informativní knihu "Roger Baker - Jak překonat panické ataky" (asi 150 stran) - mám na ni od klientů vynikající reference. Je také možné, že časem přece jenom budete chtít vyhledat psychologa (lépe řečeno psychoterapeuta). Můžete jít buď k soukromému a placenému, nebo si od obvodního lékaře vyžádat doporučení a vyhledat „klinického psychologa“ (dělá na pojišťovnu, většinou se ale déle čeká na termín). Držím Vám palce a přeji poklidné a stabilní zlepšování Vašich potíží.

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: