Tinnitus v pravém uchu

Chtěl jsem vás poprosit o radu. Tinitus v pravém uchu. Na MR bylo zjištěno. Vinuta a. vertebralis dx. která se lehce imprimuje do medulla oblongata zprava. Neuroložka řekla to operovat nebudem. Může toto způsobovat tyto potíže? Je možná rehabilitační léčba která toto odstraní? Jak je operace nebezpečná a jak se provádí. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Vladimíre, Tinitus je poměrně velmi častý problém a hlavně po 40 roku věku jeho četnost strmě stoupí. Sluchový nerv je velmi citlivý na vlivy, které na něj působily- infekty, léky, horšení prokrvení a z řady těchto poškození potom vznik stále tonu šumivého rázu, který je slyšet hlavně v klidu. Jen velmi zřídka je způsobeno nějakým dalším vážnějším onemocněním. MR se provádělo, zda na ušním nervu není např malý nádorem tzv neurinom nervu akustiku apod. Popsaná změna na vertebrální tepně ukazuje na její změny tvar , může být založen takto dávno, nebo je dán začínajícími změnami v cévních stěnách, které vedou k jejich tuhosti. Paní doktorka má jistě pravdu, že se nejedná o stav k operaci a sám o sobě jistě tinitus nepůsobí. Ten byl mohl někdy působit přímý kontakt zvětšené cévy na sluchový nerv, který vede k tzv neurovaskulárními konfliktu. Zde při výrazných potížích a změnách se někdy provádí výkon, kdy se mezi nerv a cévu vkládá jiná tkáň, aby tepání cévní stěny nepsobio další změny v nervu. Jedná se o velmi citlivou oblast tzv zadní jámy lební s riziky poranění důležitých center, možnost většího poškození nervu, než je dosud. Takže běžný tinnitus není důvodem o této možnosti vůbec uvažovat. Je možné zkusit kůry léky zlepšující prokrvení nervu, někdy i na začátku série infůzí např Caviton a i SoluMedro apod, tabletky i gigia apod. Někdy se na šumení u uchu podílí i funkční blok horní krční páteře, ten je potřeba nalézt a odstranit lékařem který provádí i techniky myoskeltární medicíny- někteří neurologové, RHB lékař, ortopedi. Běžné necílené rehabilitace a fyzikální metody příliš efekt mít nebudou. Tento stav je častý, není závažný pro zdraví, je ale nepříjemný a špatně léčebně ovlivnitelný. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: