Tísnivé stavy při zátěži

dobry den, prosim Vas o radu k nasledujicimu problemu. Zhruba pred rokem jsme navstivili Filipiny.Pri pobytu v horach vyska cca 1000 az 1500m nad morem jsme s manzelem /55 let nekurak, celkem v dobre kondici, cholesterol minimalni, zadny vysoky tlak atd../ jeli nekolik hodin v pomerne extremnich podminkach po kamenite ceste, auto nedskakovalo a hrkalo, coz manzelovi zjevne nedelalo dobre. Druhy den se necitil uplne v pohode a proto vysel jen na lehci prochazku.Pri prochazce v domorode vesnici zazil nekolik velmi neprijemnych pocitu a na zpatecni ceste zjistil, ze se mu jde tezko do strmych schodu a ze citi mirnou tisen na hrudi..Nic takoveho pred tim v zivote nezazil..dalsi den jsme podnikli opet delsi cestu na dzipu a pesi vylet a zase cestu na dzipu zpet.Vecer manzel zacal pocitovat velmi tisnivy stav na hrudi,ktery presel do obav, ze je v ohrozeni zivota a ze ma nemocne srdce.To trvalo celou noc..NAsledujici rano jsme proto ihned vyhledali mistni nemocnici, lekar provedl prohlidku a EKG, ale vysledky byly normalni. Z hor jsme ihned odjeli, manzeluv stav se rychle upravil, ale vicemene stale preventivne odpocival a vystrihal se zatezi. Po prijezdu domu podstoupil ihned vysetreni v nemocnici v Ceskych Budejovicich.Provedli test cinnosti srdce pri zatezi./ beh/ a ultrazvukove vysetreni. Vysledkek neukazal zadnou nemoc. Presto po cely rok zijeme v nejistote a mame obavy z toho, ze by se mohl stav opakovat nebo ze ma nejakou vadu srdce, kterou se nepodarilo diagnostikovat. Manzel od te doby odmita jakoukoli cinnost, ktera by mohla souviset s otresy,s pohyby jako jsou napr. skakani pres svihadlo, poskakovani atd. Rika, ze se pak neciti dobre. Stejne tak se neciti dobre, kdyz ma mit nejakou dobu zvednute ruce, napriklad postoj, pro kterem se vesi zaclony, a take jakekoli pohyby, ktere jsou spojene se silovym zatinanim svalu na rukach. Muj dotaz je, jestli existuje nejaka vada nebo nemoc, ktera se projevuje prave pri otresech nebo skakavych pohybech, nebo kterou podobne pobyby mohou vyvolavat. DAle jestli existuje moznost vysetreni srdce prave pri teto cinnosti, napr. pri skakani, pri otresech... Jeden znamy mi rekl, ze se mozna vubec nemusi jednat o srdce, ze to mozna muze byt problem mezizebernich svalu, ktery se jevi jako bolest na srdci. Dekuji Vam predem za odpoved a pripadne, radu, jak mame dal postupovat. Ing. Hana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uvedené obtíže mohou být jak kardiálního původu ("od srdce") - v rpvní řadě se pak pomýšlí na poruchu prokrvení srdečního svalu nebo celkově zhoršenou funkci srdce, ale to se na kardiologii v ČR vyloučilo. Obtíže mohou vycházet také z pohybového aparátu - spíše v souvislosti s páteří (skloubení páteře a žeber, obratlů vzájemně apod.) nebo i z dýchacího systému (plíce - tíseň na hrudi a obavy o život se objevují při poruše prokrvení plic - ucpání plicní tepénky apod. - v podmínkách, ve kterých jste byli, nelze vyloučit.). Doporučuji proto dovyšetřit ještě pohybový aparát, zejména osovou kostru (páteř a okolí) a možná stojí za úvahu zkontrolovat plíce z hlediska jejich zásobení kyslíkem - popište podrobně ošetřujícímu lékaři (praktickému nebo internistovi), co měl manžel za obtíže ("Vecer manzel zacal pocitovat velmi tisnivy stav na hrudi,ktery presel do obav, ze je v ohrozeni zivota a ze ma nemocne srdce."). Jinak na obtížích se může podílet i psychika, ale nejprve je vždy třeba vyloučit organické ("tělesné") příčiny obtíží.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: