Tlak

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před měsícem se mě stalo asi třikrát že mě začalo bušit srdce bylo mě na omdlení a měla jsem pocit že špatně vidim.Zašla jsem si k obvodnímu lékaři ten mě vyšetřil krev tu mám v normě EKG sem měla taky v normě.Na holtrech mi spíše zjistili nízký tlak .paní doktorka mě předepsala biseprolol 2,5 půl tabletky ráno půl večer.Poslala mě na ortopedii tam mě pan doktor vyšetřil a poslal na rehabilitace.Všiml si že mám pokleslý koutek a poslal mě na neurologii .Po rehabilitacích se me přestala motat hlava.Na neurologii sem měla vše v normě rodina říká že ten koutek mám spíše od narození.Mám stresovou práci a sedím za pokladnou někdy i třeba cca 10 hodin nekdy se ani nestihnu najist.Když všechny testy byly v pořadku paní doktorka řekla at zkusím vysadit prasky když jsem vysadili pulku vše bylo v pořadku pak jsem vysadila i druhou pulku ale zase se mě začala motat hlava tak jsem si vzala prasek pak uz to bylo v pořádku.Tedka beru zase půl večer a půl ráno .Když si sama měřím tlak tak mam veče i kolikrát nízký tlak třeba 102/70 ale nekdy ho mam zas normální přes den mam tak 117/70-85 ale vetšinou mám tep tak 85 -110 je to normální mě uz prijde že me z toho trošku hrabe furt se merim a hlavne kdyz jsem byla sama doma tak jsem mela strach aby se me zase nepřitížilo az se mě z toho začala motat hlava a cítila jsem se strasne slaba kdyz semnou nekdo byl bylo to skoro vždy v pořádku.Muzu mít tohle způsobené nervama? Mám strasny strach z doktorů .Rodina mě říká že se strasně hlídám a že bych stím měla přestat.kdyby to bylo neco zavažného tak by něco nasli v krvy nebo tak ?v rodinně mají skoro všichni vysoký tlak ale me je preci jenom 22 roků.Nikdy jsem zadne problemy nemela az ted.Objednala jsem si hlívu ústřičnou slyšela jsem že podporuje imunitní systém.Chtěla jsem se jeste zeptat zda se muze na biseprolol požít alkohol somozdřejmě občas?Ted uz je snad vše v pořádku hlava se mě netočí jen mám večer spíše zase nízky tlak přes den tak nak normální ale stejne mam strach aby se me zase neudelalo špatně a nebylo mě na omdlení mam pocit že se z toho zblázním .Předem děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Nikolo, myslím, že si děláte zbytečné starosti. Všechny hodnoty tlaku, které udáváte jsou v normě. Tyto nižší hodnoty jsou typické ro mladé osoby a jsou pro srdíčko výhodné. Mohou však občas způsobovat točení hlavy, zvláště pokud se nestihnete najíst a hlavně napít!! Je třeba dodržovat pitný režim a dostatečně pít, alespoň 2 l nesladké tekutiny denně. Na bušení srdce se malá dávka Bisoprololu běžně používá, ale může také trochu snižovat tlak. Myslím, že snížení dávky a točení hlavy spolu nesouvisí, spíše to byla shoda okolností. Závratě mohou také způsobit potíže s krční páteří, které ve Vašem případě také mohou hrát roli (usuzuji tak z práce na pokladně i z prodělané rehabilitace).

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: