Tlak na hrudní kosti

Přeji krásný den. Asi dva měsíce cítím lehce, občas až středně silně svíravý tlak (asi) na hrudní kosti. Při předklonu ramen vpřed tlak vymizí, při opření se zády např. o opěrku židle se zesílí, a často lze cítit jakoby tah (či namožení, umrtvenost) ve svalech/kůži v okolí hrudní kosti rozlévající se až k prsům a někdy i ke krku. Občas (ob několik dní) pociťuji slabou \'horkost\' lokalizovanou bodově někde v blízkosti hrudní kosti (ale toto může být spíš jen domněnka). Udělám-li 20 kliků nebo jedu-li hodinu na rotopedu, pocit svíravého tlaku to nijak neovlivňuje (spíše zlepšuje), hluboký nádech/výdech také ne. Silné zatlačení dlaní na hrudní kost žádnou neobvyklou bolest v hrudi nevyvolá, avšak lehké zatlačení vyvolá něco jako přecitlivělost kůže (či spíš pod kůží, možná ve svalech) a krouživý masážní pohyb ruky po hrudní kosti vyvolá tuto přecitlivělost velmi silnou. Někdy stačí dokonce jen i tíha např. košile k nepříjemnému přecitlivění - při nadzvednutí košile pak přecitlivělost chvilkově vymizí. Kůže je však na pohled zcela v pořádku, žádný ekzém, opar (nikde na těle nikdy nebyl). Svíravý tlak se u mě objevil po asi jednodenním rozhození srdečního rytmu - bušení srdce vždy pár sekund několikrát za hodinu během cca 24 hod, - vyvolaného bezděčně (při práci v klidu na židli). Od té doby se již bušení srdce neopakovalo. Je mi 40 let, mám sedavou kancelářskou práci (bez stresu), sportuji málo ale přece, lehká skolióza, kafe, nekuřák, mírná nadváha, občas něco jako migréna, či únava, jinak žádné jiné zdravotní problémy, v rodině nic podobného. Osobně s lékařem jsem toto zatím neřešil, čekal jsem, že to odezní \'samo\', ale neděje se tak, proto se ptám zde. Mate mě to, protože jiný příznak značící nějaký problém není. Tak proč to neodeznívá? Z léků používám jen panadol a acylpyrin, to když je svíravý pocit silnější, účinek však je z toho nijaký (placebo). Děkuji předem za každou odpověď.

Odpověď odborníka:

Při vámi popisovaných potížích je na místě vyšetření kardiologem. Ten musí klinickým vyšetřením, EKG vyšetřením včetně námahového vyšetření EKG, sonografického vyšetření a vyšetření krevního vzorku vyloučit možnou koronární příčinu bolestí, které popisujete, srdeční onemocnění. Teprve po vyloučení srdečního onemocnění lze zvažovat a to ještě po opakovaném kardiologickém vyšetření případné ortopedické vyšetření a zjišťování ortopedické příčiny potíží. Je na místě abyste vyšetření kardiologem provedl co nejdříve, nejlépe ještě dnes. Interní oddělení vaší nemocnice.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Bílý flíček na dásni Už asi před třemi dny jsem si všimla zarudnutí horní...
  • Výron kotníku Chtěla bych se zeptat, jak dlouho bývá oteklý a bolestivý kotník...
  • Potničky Chci se zepat, jak mam osetrit potnicky u 4 mes.chlapecka. Roztok ze...
  • Molusky Nejlepší kamarádka mé dcerky(jsou ve školce)má Molusky po celém tělíčku...
  • Bulka na noze Chtěla jsem se zeptat. Hraju závodně volejbal, a tedy jsem zvyklá...
 
Naposledy čtené: