Tlak na krku

Dobrý den pane doktore, už asi 6 měsíců mě trápí neustálý tlak na krku jako bych měl knedlík v krku je to zhruba jeden palec pod ohryzkem v takové malé prohlubni. Po ránu mě to většinou netrápí příznaky se objeví až během dne ale občas se stane, že po probuzení už cítím ten tlak ale to je výjimečně, během dne ten tlak se zmírňuje a zhoršuje a někdy dokonce vymizí, po jídle většinou na nějakou dobu zmizí anebo alespoň se zmírní, ještě mi dost pomáhají žvýkačky, při žvýkání se ten tlak zmírní, při sportu se to většinou hodně zhorší někdy se mi hrdlo začne svírat natolik, že se začnu až nadavovat, občas se to nadavování objeví i když delší dobu mluvím to se mi taky začne svírat hrdlo. Léčím se se štítnou žlázou to bylo první místo kam jsem zašel pan doktor nic nezjistil výsledky byly v normě a štítná žláza nebyla zvětšená, pak jsem byl na orl při vyšetření pan doktor nic nezjistil říkal, že se mi během noci můžou vracet žaludeční šťávy do jícnu zhruba 3 týdny jsem bral Lanzul 50mg bez zlepšení, pálení žáhy občas mívám ale většinou po jídlech u kterých dlouhodobě vím že mě po nich pálí žáha většinou se jim vyhýbám. Potom mě obvodní lékař poslal na rehabilitace, že by to mohlo byt od páteře po vyšetření na rehabilitaci mě paní doktorka řekla že mám zhoršenou pohyblivost pravé strany jazylky a chrupavek které tvoří hltan. Chodil jsem na rehabilitace formou masáží, masáž byla zaměřena na šíji, zadní část krku a přední část krku, pomalu mě hýbala s jazylkou i s těmi chrupavkami. byl jsem celkem na 5ti masážích ale ani po jedné ten tlak na krku neustal ani se nezmírnil. Mám jít za dva týdny na kontrolu k paní doktorce na rehabilitaci. Chci se zeptat jaký bývá další postup léčení a jak bych si mohl i pomoci sám paní masérka mi pouze řekla ať si protahuji ty chrupavky ze strany na stranu. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Masáže jsou pouze pomocnou léčbou, problém mohou zmírnit, nikoliv odstranit. Je třeba zlepšit funkci krční páteře pomocí "aktivní fyzioterapie",tzn. s pomocí fyzioterapeuta, případně rehabilitačního lékaře či jiného lékaře, který se této práci věnuje. Za současného zlepšení funkce a konkrtíních cviků pro obnovení svalových vazeb je možno opravdu problém odstranit. Užívání lanzulu nestačí k vyloučení příčiny potíží z oblasti žaludku či jícnu. Rozumnější by bylo absolvovat gastroskopické vyšetření, to ukáže případný problém či vyloučí zcela jasně. Další věcí je, že chybí rtg vyšetření krční páteře a plic, to by také pomohlo objasnit příčinu a ukázat řešení. Pokud by ovšem vaše rehabilitační lékařka pracovala onou metodou" aktivní fyzioterapie", pak by mohlo být jano po první léčebné návštěvě, maximálně po druhé. Masáže však opravdu situaci nevyřeší.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x