Tlak-pocit na hornom viečku

Dobrý deň pán doktor, rada by som sa s Vami poradila ohľadom môjho problému. Už niekoľko dní pociťujem na mojom pravom oku - konkrétne hornom viečku taký neurčitý pocit tlaku - ako keby som mala to viečku napuchnuté, no študovala som to v zrkadle, žiadnu zmenu oproti druhému oku nebadám, ani začervenanie, oko mi neslzí, žiadnu zmenu na ňom nebadám. Nie je to vôbec bolestivé, niekedy je to buď ten pocit ako keby bolo opuchnuté (buď to viečko alebo časť medzi viečkom a obočím), niekedy je to pocit ako keby mi malo mykať okom, no bez toho mykania, ak mi rozumiete - viečkami mi sem tam myká, viem že to kvôli stresu keď je toho veľa, alebo ak bolo oko namáhané. No takýto pocit mám po prvý krát. Rovnaké je to, keď mám oko otvorené, aj zatvorené. Ešte jediné, čo som si všimla - ja mám na horných viečkach dosť viditeľné cievky, ale to bolo stále, len na tom pravom sú o čosi viditeľnejšie ako na ľavom - neviem či to s tým môže súvisieť. Je to od rána do večera, spím v poriadku. Mám prácu s PC, no nikdy som nepociťovala žiadne problémy, naučila som sa už dávno podvedome žmurkať často aj pri práci, často sa pozerám aj mimo PC von z okna, alebo tak, aby som nemala toľko oči namáhané. Alergička nie som, problémy so zrakom nemám, ani dioptrie. Priložila som vám aj taký naivný obrázok :) približne aby ste vedeli, kde to pôsobí, niekedy to prechádza bližšie k nosu, niekedy bližšie k stredu oka. Viete mi prosím poradiť, čo by to mohlo byť? Lebo ja naozaj nemám poňatia. Keďže sa blížia sviatky, aj keby som chcela, k doktorovi sa tak skoro nedostanem, no je to vobec potrebné ísť za ním? ďakujem vopred za každú odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mohlo by se jednat o mnoho příčin. Například boj Vašeho organismu proti začínajícímu ječnému zrnu. Viditelnost očních cév je v naprosté většině případů vrozený stav a není se třeba znepokojovat. Akutní kontrola u lékaře je nutná pouze ouze pokud jste si vědoma, že mohlo dojít ke vlétnutí cizího tělíska do oka (usazené pod víčkem). Jinak se domluvte na vyšetření, ale nemyslím si, že je důvod k obavám.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Sodík: kdy už škodí zdraví
Články: Sodík: kdy už škodí zdraví
Sodík je minerál nezbytný...
První pomoc při poranění oka
Články: První pomoc při poranění oka
Vážná zranění očí mají být...
Sedm zaručených tipů, jak dítě dostat od počítače
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Rizikové faktory pro vznik rakoviny
Články: Rizikové faktory pro vznik rakoviny
Mnoho lidí se snaží pro své...
Chronická pankreatitida aneb Jak povzbudit trávení
Články: Chronická pankreatitida aneb Jak povzbudit trávení
Trvalé poškození tkáně...
Střevní záněty: každá léčba má své opodstatnění
Články: Střevní záněty: každá léčba má své opodstatnění
Cílená léčba zaznamenává...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: