Tlak v hlavě, horší vnímání okolí

Dobrý den, ani nevím, kde začít. Už nějákou dobu mě trápí neustálý tlak v hlavě, při čemž cítím slabost v očích s celé okolí se mi jaksi zkresluje, nic mě nebaví a mám obavy, co to může být. Pitný režim mám dostatečný, hořčík užívám 2x denně, k tomu ještě Asentru (druhým týdnem 100 mg). Svěřovala jsem se praktické lékařce, ale ta mi řekla, že to tak bývá a ať si počkám na výsledky ze spánkového EEG, na které jdu až ke konci března, do té doby to snad nevydržím. Když se postavím, je to horší a mám pocit, že každou chvíli odpadnu. Občas mám i bušení srdce. A v 6 letech jsem měla zánět mozkových blán. Snažím se dělat běžné denní aktivity a mezitím i odpočívat, takže stresem něčím takovým to asi nebude. Vyšetření EKG bylo negativní. Na psychiatrii už mě snad mají za hypochondra. No a na EEG našli jen nějáké výboje, díky čemuž mě poslali na to 24 hodinové EEG, které je ke konci března a já to do té doby nevydržím. Nedokážu normálně fungovat, hodně mě to omezuje. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Kristýno Bolesti a tlak do hlavy může mít více příčin. Většinou se jedná o běžné tzv tenzní bolesti hlavy, kdy se zvyšuje i napětí svalů na povrchu hlavy a je tah za jejich úpony. Zde hraje roli i psychické napětí. Vedle tzv SSR\i antidepresiva jako je Asentra / které ale začně zabírat opravdu až za 3-4 týdny/ je dobré i zkusit změny životosprávy, nácviky psychoralaxačních technik, někdy i u psychologa, který může pomoci nalézt zasunutý problém ev starost v psychice. Další častou přičiny je blokáda krční páteře. Zde je potřeba provést její funkční vyšetření lékařem ,který provádí i tzv myoskeletární / manuální/ medicínu. Tj při své odbornosti i někteří RHB lékaři, neurologové, ortopedi. Provést nalezení a odstranění blokád a návrh na další cílenou rehabilitaci. Ta necílená většinou úspěch nemá. Dostatek tekutin, zkusit i hořčík je vhodné. Pokud se nezdá stav u neurologa jasný, tak pro jistotu i zobrazovací vyšetření hlavy např CT ev MR. Změny na EEG někdy mívá i zatím nepoznaná migrena. Pokud nebylo omdlévání, poruchy vědomí, potom již EEG po odnětí spánku nebo 24 hodinové dle mne příliš význam nemá. Pokud by nebylo jasná stále přičina, byly teploty, známky zánětu, je třeba někdy provést vyšetření i mozkomíšního moku tzv lumbální punkcí, aby se vyloučil zánět. S analgetiky je potřeba opatrně, pokud by se podávaly chronicky mohou naopak zase po krátké úlevě bolest hlavy zpět přivolat a vznikne začarovaný kruh. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: