Tlak v ucho, krk

Dobrý den , ráda by sem se optala zda je nejen možné, ale o co by se jednalo a jak bych měla dál postupovat nebo jestli je to normální a nemám si toho všímat. Již několikrát jsem byla u ušního s tím, že mám zalehlé levé ucho, (tedy spíš jsem si to myslela a tak jsem tam chodila a proplachoval mi ho většinou jednou do roka.(když už to bylo na hranici stálého trvání)) nedávno jsem ale zjistila že vlastně se asi nejedná o zalehlé ucho, ale že mluvím jen pod uchem( tak jako, když jsem nachlazená a mluvím pod nosem), protože i přes proplachování stále cítím v uchu tlak, který se pak i na pár dní zvětší ... Taky mám celoroční rýmu tomu tak říkám(tím myslím že jen obyčejnou vodnatou a musím stále mít u sebe kapesník i v létě. Alergie nemám, jestli je to tím, že stále smrkám? Zkoušela jsem i kapky do nosu na alergie, i obyčejné, ale vždy se mi ucpe nos, že nemůžu dýchat proto je nepoužívám(kdysi jsem je používala často, než jsem zjistila, že se to tzv. nesmí). Nejdřív jsem se chtěla optat zde, než zase navštívím ušního, který mi nic nenajde. A měla bych ještě jeden dotaz. Našla jsem si na krku pod uchem hrčku a byla jsem u praktického, díky té hrčce mě bolí pod hlavou a levá strana krku (ne v krku) dal mi jen prášky na uvolnění svalů a říkal že se jedná o krční uzlinu a chtěla jsem se zeptat jestli ta hrčka tam zůstane stále, nebo bych měla znovu navštívit doktora s tím že to stále dělá problémy, díky tomu mě bolí i celá levá půlka hlavy. Nebo stačí brát nějaké prášky na svaly a bolest apod

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Mono. Ohledně první části dotazu - Vaše potíže samozřejmě možné jsou, protože je máte, dlouhodobá rýma a zalehnutí ucha samozřejmě normální nejsou. K příčině problému se ale bez znalosti celé řady detailů nelze vyjádřit - popis by ukazoval na chronickou alergickou rýmu a následnou poruchou provzdušňování středního ucha (na základě čeho uvádíte, že nejste alergická a jaké přesně kapky jste užívala..?). Postup proberte se svým praktickým lékařem (to platí pro jakýkoliv zdravotní problém, mířit rovnou ke specialistovi obvykle není rozumné...). K druhému dotazu - platí totéž - pokud Vám lékař doporučil nějakou léčbu a ta nefunguje, je třeba vyrazit na kontrolu, během které lékař situaci přehodnotí. Příčin zvětšení uzliny a bolestí hlavy může být spousta a je to opět Váš praktický lékař, který by je měl posoudit a zvážit, zda je třeba např. nějaké doplňující vyšetření...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: