Tlaky v hlavě, pískání a pálení v uších

Dobrý den, již 4 rokem mě trápí bolest hlavy, únava a další s tím spojené symptomy. Prvotní problémy nastaly v roce 2010 (tehdy jsem studovala VŠ). To jsem si prodělala v březnu 2010 v oblasti pravé lopatky pásový opar - navštívila jsem lékařku - byla mi řečena diagnóza s tím, že opar mi už ustupuje a vzhledem k mému mladému věku (tehdy 25) není nic dál třeba řešit. Začalo se mi po nějaké době i špatně dýchat pravou nosní dírkou a z toho jsem měla zalehlé v pravém uchu a začala jsem pociťovat únavu. Dle vyšetření ORL vše v pořádku. K tomu všemu se přidala velká nevolnost od žaludku, která trvala tak 2 měsíce - testy na heligobakterie pylori IgA 1,067 - hraniční, ale dle lékařky nebyl důvod k přeléčení - po braní Spiruliny se mi ulevilo a žaludeční nevolnosti ustaly. V návaznosti na to mě začala pobolívat již pravá část hlavy - byla jsem poslána na oční - žádný nález (brýle dosud nenosím, vidím dobře). Navštívila jsem novou obvodní lékařku - nechala mi udělat krevní testy a odebrala moč - vše dle lékařky v normě. Začalo mě také bolet i v pravé části břicha - na sonografii se nic neprojevilo. V březnu jsem navštívila neuroložku, která doporučila retinování pravé horní osmičky - byla mi vytrhnuta, ačkoliv moje zubařka k tomu neshledala důvod. Po vytrhnutí se mi rána zanítila - nutné čištění a ATB. Již v této době mě pravá část hlavy i půlka pravé části obličeje bolela, brněla, hořela každý den, stejně tak ucho a pravá dutina. Pociťovala jsem obrovskou únavu a tlaky v hlavě, uchu i dutině. Byla jsem absolutně vyčerpaná a nemohla jsem někdy vstát ani z postele. Pobolívaly mě i kolena, brněly ruce. Stav se nezlepšoval. V květnu 2011 jsem absolvovala BAEP - Závěr: Norm BAEP bez asymetrie. Začaly se u mě projevovat: motání hlavy - malátnost - pálení očí - únava očí - zastřená mysl, pocit nesoustředěnosti - zhoršená koncentrace - celková vyčerpanost - nechutenství - zhubla jsem 6 kilo - ztráta energie - občasné bolesti v zádech - neustálá únava, pomalost - zimomřivost - pocení - pálení v uchu - střídavě levé a pravé EEG jsem absolvovala také - bez problému. Nechala jsem si udělat v květnu 2011 testy na Chlamydie. ELISA IgA - 0,912, ELISA IgG - 1,019, ELISA IgM- 1,491. Závěr: nízká hladina IgM protilátek proti chlamydiím. Nebylo nic předepsáno. Začala jsem chodit také na rehabilitaci krční páteře - bez efektu. Jediné, co mi bylo předepsáno byl Aulin, ale tlak v hlavě, únavu a další symptomy mi tím neodstranil. V červenci 2011 jsem navštívila novou neuroložku - to mi už zvonilo v pravém uchu - tinnitus. MRI mozku v Prostějově - závěr: solitární drobná ložiska demyelnize v obou frontálních lalocích, zřejmě ischemické či zánětlivé etiologie. Doporučena ambulance bolesti - zda jsem byla odkázána na akupunkturu k MUDr. Minaříkovi. Zde jsem docházela pravidelně 3 měsíce - výsledek žádný. Nechala jsem si také udělat krevní testy na štítnou žlázu (matka i teta mají sníženou funkci), ale testy byly v normě. V listopadu 2012 jsem po škole nastoupila do práce (administrativa, obchodní činnost). Díky braní vitamínů a doplňků jsem se relativně vzchopila, ale většina problémů - jako tlaky v hlavě, tinnitus ucha, únava přetrvávají dodnes a nevím, jak mám daný problém řešit. Vždy se zhoršení stavu projeví po nějaké rýmě nebo chřipce. Hlavně mě unavuje ten stav, kdy již pár let nemám pocit čisté jasné hlavy - cítím jako bych byla přeučená, přetížená, ale neshledávám důvody, proč by to tak mělo být - práci zvládám a osobní život mám také v pořádku. Nedávno jsem byla na preventivní prohlídce - byla odebrána krev i moč - opět bez problémů. Mám pocit, že mám v sobě nějakou infekci, která i daný problém způsobuje - neumím si to jinak vysvětlit. Dříve jsem nikdy podobné problémy s hlavou a tinnitusem neměla. Nevěděla jsem, co to je bolest hlavy. Obracím se proto na Vás s prosbou, čím bych si mohla pomoci odstranit dané potíže, abych měla pocit zase čisté hlavy a byla plná energie tak jako dřív. Předem děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Máte spoustu potíží a spoustů negativních vyšetření, která vyloučila část nejzávažnější onemocnění. Samozřejmě by bylo možné navrhnout desítky dalších vyšetření. Jelikož, každá vleklá bolest může odstartovat psychické změny a člověk se pak dostává do "bludného" kruhu, navrhoval bych pro Vás nejméně zatěžující vyšetření a to vyšetření psychologem k odhalení případné skryté deprese . Teprve pak bych patral po jiných méně obvyklých příčinách. Pěkný den

MUDr. Radim Chutný
MUDr. Radim Chutný

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie Oramus s.r.o. Ostrava

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: