Tmavá moč

Dobrý den, mám poslední dny občasné potíže s močí. Bývá tmavší, někdy více, někdy méně, ale také kalná, je v ní vidět prostě světlý kal... Také zapáchá. Potíže trvají cca 3týdny s tím, že nejprve to bylo jen občas, třeba 1x za den, někdy 3x za týden. Poslední týden to bylo cca 5x. Vždy jsem to přisuzovala menšímu množství vypití tekutin - piji teď opravdu málo, cca 1-1,5l tekutin. Dnes ráno jsem měla první ranní moč opět tmavou, docela dost, až jakoby do hněda a opět kal. Opět zapáchala. Pravda je, že včera i předevčírem jsem opět moc nepila... (Mám teď různé problémy, řeším rozvod, péči o děti apod., je toho na mne moc...) Během 2hodin dnes ráno jsem vypila půl litru čisté vody a byla jsem již 2x na WC, poprvé byla moč již lehoulince světlejší než ráno, ale stále tmavší než by měla být normálně a stále také kal a zápach, podruhé již bylo opět svetlejší, téměř bez kalu, ale zápach stále... Břicho mě vysloveně nebolí, spíše jen tak pobolívá - v podbřišku. Stejně tak mne trochu pobolívá v kříži, ale lékaři to přisuzují páteři (mám s ní problémy). Dříve (cca před půl rokem?) jsem mívala častější bolesti v podbřišku, v kříži, také v boku, hl.vpravo, někdy více, někdy méně, ale opět ne stále, spíše náhodně... Vyšetření břicha (UZ ledvin, břicha) nic neprokázala. Vše opět svedeno na páteř. Bolesti při močení nemívám, spíše jen občas, jak dítě jsem měla hodněkrát záněty moč.cest, potom se to na čas zklidnilo a po střední škole opět vrátilo... Léčil mne vždy urolog Furantoinem. Někdy mne pálí lehounce při močení, třeba na začátku, poté je to již v pořádku, jindy zase naopak na začátku nic a potom spíše ke konci cítím pálení... Někdy se mi také stává, že mám potřebu, ale chviličku to trvá, než začnu močit a někdy se zase stává, že když jakoby zatlačím při močení, tak cítím nepříjemný tlak dole. Trpím také na křečové žíly v pánevní oblasti a také na hemoroidy (vnitřní). Mám strach, aby to nemohla být třeba rakovina ledvin. Za 14dní mám také jít na CT břicha kvůli nedokončené kolonoskopii (2x menší krvácení z konečníku - dle lékařů zatím pravděpodobně z hemoroidů). Před tímto vyšetřením prý také musím mít vyšetření moči... Pokud by byl nějaký problém s močí, můžu na toto vyšetření nebo se bude muset odložit? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Z rakoviny ledvin bych obavy neměl, nejde o její typické projevy. Ani močová infekce by neměla být překážkou provedení CT břicha. Doporučuji: zvýšit příjem tekutin tak, abyste denně vymočila cca 2 - 2,5 litru, pít hlavně neslazené nápoje, střídat vody a minerálky a čaje, prodyšné spodní prádlo (bavlna), po pohlavním styku se co nejdříve vymočit, ev. zvážit po pravidelné gynekologické kontrole boraxové globule, můžete zkusit brusinkový extrakt nebo např. Rowatinex (volně prodejné), nedráždivá strava, nekouřit (je-li to Váš případ). Pokud toto vše (důsledně dodržované) nepomůže, pak vyšetření lékařem, k němuž máte důvěru.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: