Točení hlavy, brnění....psychika?

Dobrý den, mám problém, ze kterého jsem už dost zoufalá. Cca před 4 měsíci jsem si prošla dost silným stresem, kdy jsem měla podezření na roztroušenou sklerózu. Měla jsem totiž točení hlavy, brnění a podobné příznaky. Prošla jsem všemi vyšetřeními, skleróza byla naštěstí vyloučena. Kromě kompletního neurologického vyšetření, jsem prošla i kompletním interním a endokrinologickým vyšetřením. Kromě cysty ve štítnici, která mi však nečiní žádné potíže, nebylo na mě shledáno nic. Vlastně něco přece jen. Při neurologickém vyšetření mi byla potvrzena latentní tetanie. Točení hlavy se přikládá potížím od krční páteře. Pracuji totiž 20 let denně na PC. Absolvovala jsem 25 masáží na rehabilitaci, pravidelně jím hořčík, ale po cca 5 měsících se mi hlava stále točí a brní mi nohy a ruka. Neurolog mi doporučil, abych po zkusila na krátkou dobu lehká antidepresiva. Před 5 měsíci mi lékař nasadil Citalec. Cítím se po něm docela dobře. Velmi mě ale znepokojuje to stálé točení hlavy a brnění. Chtěla bych vědět, zda se může jednat o dobu přechodnou a zda je naděje, že se po nějaké době můj zdravotní stav zase vrátí do původního stavu. Zdá se mi, že 5 měsíců je už dostatečně dlouhá doba na upravení stavu. Jelikož se tak neděje, znepokojuje mě to a zdá se, že ten bludný kruh se neustále uzavírá. Prosím Vás, o radu a moc se omlouvám za dlouhý dotaz. Jen podotýkám, že žiju klidným životem, mám bezva rodinu a práci a ke stresu nemám důvod. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená a milá paní Marcelo, děkuji Vám za důvěru a sdílím s Vámi radost z toho, že neurologové vyloučili vážnou poruchu. Ve Vašich údajích je určitý rozpor. Píšete, že žijete klidným životem a ke stresu nemáte důvod, ale na začátku je údaj o silném stresu, kterým jste prošla před čtyřmi měsíci. Pak je tu informace o nasazení dobrého antidepresiva, ale chybí mi bližší podrobnosti o tom, kdo je ordinoval. Předpokládám tedy, že Váš praktický lékař nebo neurolog. Z toho, co jste napsala, chápu, že jste nemluvila ani s psychologem, ani s psychiatrem. Stres nemusí pocházet jen z dramatických událostí, může se také chronicky hromadit a jeho zdrojem mohou být okolnosti, na které lidé nepomyslí. Proč se tedy neobrátit na některého z nich? To je také moje rada. Další bych už jen domýšlel a to by nebylo fér. Přeji Vám všechno dobré, úspěšné řešení obtíží a hezké Vánoce.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x