Tonsillitis chronica

Můj přítel má chronický streptokokový zánět mandlí. Doktorka mu proto předepsala letos už potřetí antibiotika, teď bude brát Duomox 3 měsíce! Domnívám se, že to je příliš dlouhodobé užívání antibiotik a že to v těle napáchá víc škody než užitku (navíc antibiotika mu do teď evidentně nezabíraly). 1. Lze to léčit nějak jinak? 2. Je to nakažlivé při líbání? Děkuji. S pozdravem Pavla

Odpověď odborníka:

Pavlo,
chronický zánět mandlí je velice špatně léčitelná záležitost, definitivním řešením je vždy až tonsilektomie, odstranění mandlí.
V akutní fázi je tento zánět samozřejmě nakažlivý jako jiné infekce horních cest dýchacích, přenos kapénkou při mluvení, líbání atd. V naších podmínkách není rezistence streptokoka na penicilin, proto nechápu volbu ATB (Duomox je aminopenicilin), délka užívání také není standardní a nevím zda má vůbec nějaký význam pro vyléčení chronického zánětu, spíše se dostaví nežádoucí účinky léčby a akorát to povede k rezistenci na ATB. Doporučila by jsem konzultaci u jiného ORL lékaře. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: