Tonzilektomie

Prosím o radu ohledně plánované tonzilektomie u svého šestiletého syna. V říjnu 2015 prodělal spálu, kdy mu bylo předepsáno Penbene. Od té doby se zopakovala nákaza streptokokem 5krát. První tři nákazy provázely vysoké teploty, ale poslední dvě byly již prakticky bez příznaků (jen mírná bolest v krku v prvních dnech). Postupně bral 2krát Ospen, 1krát Xorimax, 1krát Sumammed a 1 krát Ospen na přeléčení. Rozbor krve z imunologického vyšetření v květnu ukázal vysokou hladinu ASLO (2 500), ale toto vyšetření bylo provedeno právě v době propukající poslední nákazy tzn. ještě nebyla zahájena léčba ATB, Ospen byl nasazen až dva dny poté...U chlapce nebyly při poslední nákaze žádné příznaky kromě mírné bolesti v krku zpočátku viz výše. Pak už nebyl proveden žádný další rozbor ani výtěr na kontrolu po dobrání ATB. Ráda bych ještě tu hodnotu ASLA porovnala, jestli je tonzilektomie opravdu nutná. Myslíte, že už není naděje, že tato hodnota klesne a mandle tedy nebudou muset ven? Žádné další potíže současně nemá a jinak žádné jiné onemocnění se během posledního roku neobjevilo. Mockrát děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Tento zákrok bych doporučil jen tam kde jsou mandle těžce zdevastované a rozbité s hlubokými dírami, kde se stále drží infekce, případně již pokud došlo k abscesu který se často může vracet...nic jiného bych neřešil, hodnota ASLO je známkou tvorby protilátek na které není nic špatného...při infekci stoupá a pak zase klesá, pokud nedojde k další angíně samozřejmě...pokud k tomu nejsou nějaké vážné důvody, odebrání mandlí bych 6 letému dítěti nedělal, určitě z toho ještě může "vyrůst" a jeho imunita se jistě časem zesílí...velmi také záleží jak se bude šetřit antibiotiky...jejich opakovaným podáváním se přirozená imunita oslabuje a navíc se pak v krku drží velmi odolné bakterie, ty které to všechno snesly a vesele žijí dál...takže s ATB opravdu opatrně a jen v nutných případech...rozhodně ne na každou teplotku a škrábání v krku...řídit se výtěry je ošidné, v každém krku žije spousta bacilů, ale rozhodující je jak krk vypadá na pohled, jestli jsou teploty, vysoké CRP...tedy dát si dohromady více indicií...vždycky je lepší zvládnout většinu infekcí horních cest bez antibiotik a posílit si tím vlastní imunitu než se pouštět do začarovaného kruhu jejich opakovaného podávání...k odstranění mandlí je vždycky času dost, i v tom krajním případě kdy vznikne absces, je možné operovat akutně "za horka", ale je třeba s tím počítat a v akutním stavu ihned dojet přímo na ORL.

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: