Torticollis

Je mi 43let, asi tak 3 roky mam Torticollis, chodim na injekce botulotox, po 3 injekci se to trochu zlepsilo. Lekar mi rekl, ze injekce jsou pouze k utlumeni bolesti,ze tato nemoc se vylecit uz neda. Trapi me staceni hlavy do strany. Da se tato nemoc nejak vylecit uplne? Dekuji

Odpověď odborníka:

Torticollis je lokální zvýšení napětí v krčních svalech vyvolané chemickými změnami v určité části mozku,které způsobuje bolestivou rotaci a úklon hlavy. Botulotoxin je v dnešní době nejúčinnější léčbou, netlumí pouze bolest, ale také snižuje napětí v postižených svalech krku a zlepšuje pohyblivost hlavou. Máte tu nejúčinnější léčbu s minimem nežádouzcích účinků. Jeho účinnost bývá v průměru 3měsíce a musí se proto neustále opakovat. Malé procento pacientů má horší reakci na BTX a méně u nich účinkuje. V těchto případech se zkoušejí kombinace antipsychotik a antidepresiv. Jejich nežádoucí účinky jsou však mnohem horší než u BTX. K doplnění léčby se dá zvolit i opakovaná rehabilitace speciálními uvolňovacími technikami, která potencuje účinek BTX a také zlepšuje psychiku pacienta. Uvádí se samovolné uzdravení cca u 10% pacientů, u ostatních potíže přetrvávají v závislosti na reakci na terapii.Většinou se však potíže dají zmírnit na snesitelnou míru. přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: